terhebat dari ...piouSpdosH..

Sunday, 24 April 2011

tak puas hati.?? TERUS TERANGLAH

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hurm... kat sini.. sape yang senang tak puas hati dengan orang.?? ce cter.. ce angkat tangan.. ok.. sendiri nampak dah la ye..hihi..

tak puas hati.. tacing.. sentap bagai la.. semua sama.. rasa macam kita diperlekehkan.. diperkecilkan.. diburuk-burukkan... ada kan yang pernah rasa semua nie... 

then apa yang korang buat if bila terasa hati.. terkecil hati.??? ngumpat belakang.?? menangis.?? sumpah seranah.??  ada tak yang berterus terang bila terasa hati dengan orang lain.?? mungkin ada tapi tak ramai.. dan payah nak cakap kan...

mungkin ramai yang tak berani untuk berterus terang bila kita berkecil hati dengan seseorang.. sebabnya takut kita termaki die.. tercakap benda yang tak elok kat die... lebih kurang camtu la... tapi sebenarnya.. dengan cara berterus terang tuelah akan buat kita lega.. lepas semua masalah yang terbuku dalam hati kita nie...

nak terus terang pun.. ada caranya... cakap elok-elok.. guna ayat yang paling lembut.. yang paling sedap dibaca... insyaAllah orang yang buat kita terasa hati tu eboleh menerima apa yang kita sampaikan... dan die pun akan mintak maaf kat kita balik...

memang bukan mudah untuk menjadi seorang yang berterus terang.. seorang yang jujur.. takut orang lain pulak yang terasa dengan kita.. tapi effact die.. bila jadi orang yang berterus terang nie.. masalah kita kurang... sebab kita boleh selesaikan satu persatu masalah yang dihadapi... tapi ada gak keburukannya... kalau terlalu berterus terang.. ada orang yang tak boleh terima... so kene pandai balance la ye...

hidup kat dunia nie banyak cabaran.. bila kita tak kuatkan hati kita untuk terima segala cabaran yang datang.. lama-lama.. kita yang jatuh... sentiasa ingat pada Allah... berdoa moga Allah kuatkan hati kita untuk tempuh semua liku-liku kehidupan nie.. insyaAllah semua akan ok...

* ada sape-sape tak puashati dengan atq.?? terus terang ye. jangan ngumpat belakang.. tak baik.. dosa lagi...


20 pengondam setia:

Jemari MonteL said...

akak tacing ngan atiq nihh... hahahahahaha...

Eyka said...

eyka sokong!! :) entri ni sesuai utk entri eyka hari 2~ :)

forever love said...

Jemari MonteL : berterus terang lah.. hihihi

forever love said...

Eyka : hehe.. maaf ye pasal hari tue...

mia syaza mansor said...

ha'ah kan ? ta puas hati tros trang laa kan ? ini ta . hehe

forever love said...

mia syaza mansor : tak semua berani untuk berterus terang.. sebab tue la

piouspdosh said...

suke2...tp kekdg sy pun susah nak face to face ngn org yg sy tak puas ati tu kan, then, sy tend utk ckap belakang jugak..Astaghfirullah..moga2 dijauhkan.

p/s: Atiq dh lma tak dtg http://pioussoleh.blogspot.com
=P

yad'z said...

dah terus terang dengan orang yang buat saya terasa.. dah inbox dia.. cakap baik2... tapi dia tak terima.. hurmm...

forever love said...

piouspdosh: lepas nie.. cuba biasa kan diri untuk berterus terang.. tak salah pun...

saya datang la.. cuma tak komen je

forever love said...

yad'z : die tak dapat terima lagi la tue.. bersabarlah... mungkin die masih tak dapat lupakan benda yang terjadi...

kau kesah ke?? said...

betol juga kan. emm.. tapi kengkadang bile kita teros terang ada pulak pesen yang tak leh terima. walopon ayat kita semanis manis ayat. at last kita diam je..

forever love said...

kau kesah ke??: takpela.. sekurang2 ny die tahu yg kita tak puas hati dgn die.. nty die pikir la tue

krole said...

kalo krole tak puas hari..kmfrm krole trus trang kat dia~ngeee...tp kne tngok keadaan jgk heee~

forever love said...

krole : tgk mood die camne juga kan.?? bgs la terus terang.. takde la sesak otak tue.. hihi

Miss Ran said...

btol tu

ramai ske ckp belakang2

forever love said...

Miss Ran : tuela.. lepas nie kene reti berterus terang..

Faten Rosli said...

tak reti berterus-terang..huhu..
baik simpan sendiri je..hoho

forever love said...

Faten Rosli : simpan sendiri lepas tu tak masam muka takpe kak.. dari simpan sendiri.. pastu bermasam muka.. tue yang taknak tue

Qaseh dalia adelia said...

TAK PUAS HATI ? ENTAH LAH SETAKAT NI XDE LAK RASA MACAM TAK PUAS HATI DENGAN ORG LAIN .. TAPI LEBIH BANYAK TAK PUAS HATI PADA DIRI SENDIRI :)

forever love said...

Qaseh dalia adelia : ALHAMDULILLAH KALAU TAKDE TAK PUAS HATI DENGAN ORANG.. KALAU TAK PUAS HATI DENGAN DIRI SENDIRI.. CUBA KITA JADIKAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARI HARI NIE...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...