terhebat dari ...piouSpdosH..

Wednesday, 27 April 2011

DENGAR.. SIMPAN.. AMIK IKTIBAR

assalamualaikum wahai reader sekalian...

huarghhh!!! mengantuk sungguh hari nie.. dari pagi.. semalam pun sama... hurm.. semangat.??? sudah hilang sikit da.. huhuh...

sape kat sini suka bagi pinjam telinge die untuk mendengar masalah atau cerita dari kawan-kawan die.?? mesti ramai kan.. takkan kita berkawan sekadar untuk senang bersama.. masa susah.. biarkan die terkontang kanting.. kita larikkk.. taknak lah jadi kawan camtu...

bila kawan kita ada masalah.. kita dengar masalah die.. kalau dia perlu kan sokongan.. kita bagi sokongan.. bagi nasihat yang berguna.. jangan pulak suruh die pi bunuh diri ke.. pi minum racun ke.. pi merempit ke.. taknak lah camtu...

ramai yang sanggup jadi telinga kepada kawan-kawan kita.. tapi ramai tak yang simpan apa yang die cerita kat kita.. simpan sebaiknya.. macam kita jaga benda yang kita sayang.. ada tue ada.. tapi tak ramai.. lagi-lagi bila kita bergaduh dengan kawan kita tue. habis semua benda yang die cerita kat kita.. keluar.. marah punya pasal la kata kan...

sepatutnya benda tue tak boleh terjadi.. rahsia tetap rahsia even kita bergado dengan die.. kan..kan..kan...
macam pepatah orang dolu-dolu.. "biar pecah di perut jangan pecah di mulut".. kene pegang kata-kata tue.. sebabnya.. bila kita dah tersalah cakap.. dah jadi mengumpat.. tersalah fakta dah jadi fitnah.. bahaya kan...

bila kita jadi telinga untuk satu-satu cerita pasal kawan kita.. kita kene simpan.. dan amik iktibar dari apa yang die cerita.. macama atq.. atq suke amik iktibar.. dah terjemah dalam bentuk penulisan.. dan tulis dalam blog.. tapi ada cara gak.. jangan ngada-ngada nak mention nama.. dan jangan cerita apa yang kita dengar sebijik-sebijik... cuma kita simpulkan apa yang die cerita.. itu je.. jangan nak lebih-lebih..


jangan lupa nak amik iktibar dari apa yang kita dengar.. jadi kan pengajaran pada kita.. itu je...


*fuhh.. siap gak akhirnya.. lama betul entry nie.. banyak halangan

6 pengondam setia:

hafiz hafizol said...

ye betol 2 cik atiq.. HH setuju.. Arap sangat dapat ramai kawan camnie..

Jemari MonteL said...

i juz wanna :)

forever love said...

hafiz hafizol : insyaAllah ada.. kene pandai pilih kawan la

forever love said...

Jemari MonteL: pon boleh.. hihi

aizamia3 said...

ramai kawan memang seronok tapi ibarat dalam setandan pisang tak semuanya elok..

biarlah walau kita gaduh masam muka tapi selagi boleh janganlah singkap yang buruk pasal dia, tak mustahil sikit sebanyak terpercik juga ke muka kita..

macam aku.. ni tengah sabar hadap hari2 lepas tau yang dia tak suka aku..

forever love said...

aizamia3 : betul.. even gado cmne pun.. benda buruk jangan disebarkan..

owh yeke.. doa banyak2.. moga Allah bukak hati die utk buang menyampah die kat awk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...