terhebat dari ...piouSpdosH..

Monday, 18 April 2011

PENGARUH KAWAN ~sehebat mana

assalamualaikum wahai reader sekalian...

selamat hari isnin ye... dah masuk minggu baru... hari yang baru.. mood baru... best tak??? best la kot... huhu.. atq nak cerita pasal kawan hari nie boleh tak.??

kawan.. antara pengaruh besar dalam diri kita.. kalau dalam rumah.. ibu bapa yang dekat kita.. tapi kalau kat luar.. kawan-kawanlah yang paling dekat dengan kita.. even kita duduk asrama pun... warden dan cikgu jadi orang kedua.. kan3.??

pengaruh kawan nie memang terlalu kuat.. yela.. kebanyakkannya.. perkara-perkara yang kita buat nie dari hasutan kawan.. dari apa yang kawan suggest kan... lagi-lagi bila buat benda tak elok... macam merokok.. mencuri.. semua tue.. sama gak dengan tak pakai tudung... pengaruh kawan gak yang kuat..

yela.. tengok kawan tak pakai tudung.. rambut rebonding.. siap ada warna pelangi lagi.. lawa la tue kononnya.. pastu kita pun terikut.. dengan keluarga pakai tudung.. tup-tup kuar dengan kawan buka tudung... campak tudung tah kemana...

boleh tak rasanya kita halang pengaruh kawan nie dari masuk dalam diri kita.. ada sape dapat lawan tak.?? jawapannya ada... ada bila seseorang tue kuat hati melawan pengaruh kawan-kawan nie.. bila die taknak jadi diri orang lain.. die nak jadi diri sendiri... dan die boleh berpikir luar dari kotak.. pikir baik buruk.. dosa pahala if die terpengaruh dengan kawan-kawan die...

kita boleh terpengaruh dengan kawan kita nie.. tak salah pun terpengaruh... tapi terpengaruh dengan benda yang baik la.. bukan dengan benda yang buruk.. yang boleh mendatangkan malapetaka pada masa akan datang...

terpulang pada diri kita nak menghalang pengaruh kawan kita tue macam mana.. pikir baik buruk apa yang akan terjadi pada masa hadapan... tue je cara kita nak halang dari pengaruh kawan-kawan yang tak elok..



tepuk dada tanya iman apa akan terjadi masa hadapan.. renungkan lah....

*maaf jika atq masih lagi menjadi kawan dan bukan menjadi sahabat

18 pengondam setia:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

betul tu atq..bkn saja pengaruh kawan sebenarnyer ummi tgk.pengaruh pakwe pun ada gak kadang2...jika dulu dia bertudung.tp pakwe suka yg free hair..terus hancur hidup tanggal tudung ..hambek!krn terpengaruh lah tu...

krole said...

menarik atiq, btul tu..so kne pandai pilih kawan ye~ carilah kawan yang boleh membawa kita kearah kejayaan dunia dan akhirat..isnyallah~

cik fai said...

betul tu .
kawan ketawa ramaikan , kawan mase menangis sume lari .
hmmm ...
harap kita dapat cari kawan yang betul betul "kawan" kan . :)

nadira shahid said...

ambil yang baik sahaja.. suke kalau dapat kawan yang mengajar kite kearah kebaikan ;)

zippo miller said...

Lydia : > sampai bile le lelaki nak dipersalahkan herm :...ada juga Pakwa yang suruh makwe pakai tudung..

Tapi kawan ni memang banyak mempengaruhi...pokok pangkal kat diri sendiri

MaiRa QuEeN said...

btul2..dr skolah mengah dulu..tgok ramai kawan2 mcm 2..sedey sgat2..
dpan mak ayah punya la baek..tp ade jgak yg bertudung ikut trend...hope semua ikhlas la..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

semua bgantung pada kewarasan fikiran kita...keputusan tletak pd diri sendri samda nak ikut yg baik atau sebaliknya..

forever love said...

Lydia Miza(Aidyl Azim) : betul tue.. tapi cetek sangat fikiran tue.. kalau da bf suruh buat camtu.. sepatutnya tinggalkan je

forever love said...

krole: betul.. cari lah kawan yg mengajak kita ke arah kebaikan dunia akhirat

forever love said...

cik fai: susah nak cari kawan yg boleh menangis sama2.. ada tue ada.. tp yg simpan rahsia.. susah nak cari

forever love said...

nadira shahid: tapi pengaruh yg tak baik tue la yg org selalu amik

forever love said...

zippo miller: uish.. jgn marah.. tak semua laki camtu...

yup.. sebab tue kene kuat kn diri kita dalam semua perkara

forever love said...

MaiRa QuEeN: kat skola memang kuat pengaruh kawan nie...

forever love said...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid : betul.. sokong mama

kakchik@ella said...

sbb tu tiq, kc selalu ingatkan dn dh brkali2 tulis dlm blog tntg penting dan perlunya kita mempunyai jati diri yg kuat. tiang yg kuat rmh tak roboh dik .. camtu la jugak dgn diri kita.

forever love said...

kakchik@ella : betul.. tapi batu yang keras jika air astik menitik kat tempat sama. lama2 berlekuk juga

Nurul Afifah said...

yg paling penting diri kena kuat..btol tu...diri kuat bru boleh buat ape2 pon..

forever love said...

Nurul Afifah : betul.. kalau diri lemah.. semua cepat terpengaruh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...