terhebat dari ...piouSpdosH..

Friday, 8 April 2011

jangan malu BERTANYA

assalamualaikum wahai readers sekalian...

"assalamualaikum pakcik, tompang tanya boleh, jalan nak ke .... camne ye..."

ayat fofular bila kita sesat kan.?? nak tahu la.. sape yang kalau sesat tak gheti nak tanya orang berdekatan untuk mintak tolong tunjuk jalan.?? ada tak.??

pengalaman atq.. 2 minggu lepas.. atq terpaksa terjah je KL.. sebab ada training dekat TM jalan semarak.. awal-awal lagi dah salah asuk exit.. terpaksa la jalan jauh.. mula-mula atq jalan je straight tanpa masuk simpang mana-mana.. sampai dah nak ke dataran merdeka.. dah nak give up da time tue.. pastu.. masa traffic light merah, atq yang kat atas moto nie.. terpaksa tanya dengan abe kat sebelah.. die pun naik moto gak.. alhamdulillah.. sebab atq bertanya.. atq jumpa juga TM jalan semarak tue...

dalam kehidupan kita nie.. kita kene selalu bertanya.. bertanya apa yang kita tidak tahu.. bertanya apa akan terjadi bila kita buat sesuatu.. bertanya itu.. bertanya ini...

pepatah melayu nie.. memang kene tepat kat batang hidung kan 
"malu bertanya sesat jalan" 
betul tak.?? kalau kita malu bertanya.. kita sesat jalan.. kita akan terpesong dari cara yang betul.. kita akan salah dalam segala hal...

sama juga dalam hal pembelajaran.. bila kita tidak tahu.. kita kene tanya.. bukan diam membisu.. kalau camtu.. sampai bila kita hendak tahu.. kita hendak pandai.. buang perasaan malu tue bila kita nak lebih tahu.. sebab dengan bertanya.. kita akan lebih tahu.. 
dan jangan lupa.. kita perlu selalu bertanya pada hati kita.. kenapa perlu makan ikut nafsu.. kenapa tak makan ikut keperluan.. kenapa kita perlu berbelanja dengan benda yang tidak berfaedah.. kenapa perlu membenci seseorang.. sedangkan tak semua suke kita.. dengan bertanya pada diri kita.. kita dapat kawal nafsu dan dapat mengendalikan diri kita sendiri... ye dak.??



pikir, renung, dan cari jawapan.. tepuk dada tanya iman... jangan malu bertanya.. nanti diri yang merana

12 pengondam setia:

Ujang9897 said...

tumpang tanya...??




muka saya ada mcm brat pitt tak...('',)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

btul2... =)
ish ujang nie..pasan aje.. =P

piouspdosh said...

saye nak bertanya;

nape saya rase saye ensem??

soklan cmnie leh tak tnya =P

forever love said...

Ujang9897: hahaha.. takde kot ujang... macam muka suke kentut ada la.. haha

forever love said...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid : hahaha.. tahu takpe.. pasan je ujang nie.. haha

forever love said...

piouspdosh: boleh je.. tp jangan salah tempat la. kang tak pasal kene lempang laju-laju.. hihih

hensem je.. #opsss...

Sunah Mohammad said...

betul, betul...kene tanya kalau tak tahu...sume duk tanya ni...akak pun nak tanya, sakura cantik tak? ahahaha~

forever love said...

Sunah Mohammad: huhuhu.. kan.?? kang tak tahu padan muka..

#opsss.. bahaya buat entry camni.. haha. akk lawa la..

aizamia3 said...

biasa dok LIKE kat fb, baru hari ni tergerak hati nak terjah kat sini..

singgah, baca, duduk, lepak kat sini.. ;)

forever love said...

aizamia3: huhu.. ye ke.. terharu nya atq.. thnx ya...

mira ellyna said...

hah nie nk tny nie atiq da makan hahaha. lari topik

forever love said...

mira ellyna: makan.. mesti la dah.. hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...