terhebat dari ...piouSpdosH..

Tuesday, 3 May 2011

selagi boleh.. jangan ditolak permintaan orang

assalamualaikum wahai reader sekalian..


atq ada dengar berita tak ok masa ujang kawen.. ujang ok je dengan kak yana.. tapi sesama blogger... hurm... takpela.. abaikan...

selagi boleh... kita tunaikan permntaan seseorang tue.. yela kan.. mesti ada sebab nape die mintak kat kita buat something or apa kan... selagi benda tue tak pesong kan agama kita.. haluan kita.. apa salahnya kan..

benda kecik masa tue pun tak boleh nak tunaikan ke.?? bukan susah pun.. just amik dalam 2 ke 3 minit.. tak lama kan... cian die malu.. tapi takpe.. ramai lagi yang menyokong die... saba ye...

perkara nie sama juga macam situasi bila orang tua kita dalam keadaan tak sihat.. dan berhajat untuk itu.. untuk ini... kita berusaha kan untuk merealisasikan hajat tersebut... tapi bila kita tak cuba merealisasikan hajat mereka.. apa yang diowg rasa.. mesti kecewa kan.. even diowg tak cakap yang diowg kecewa.. tapi mesti dari riak muka ada sikit terpancar kekecewaan tue...

so.. lepas nie.. if ada orang mintak kita buat something.. cuba sedaya upaya untuk merealisasikan perkara tersebut... selagi tak bertentangan dengan agama.. takpe.. mungkin dengan kita menolak permintaan die.. perkara tue akan menjatuhkan maruah die... or. die malu dengan tolakan tersebut dan macam-macam lagi la...

tapi kalau bab kawen.. bab risik.. tue kene pikir baik-baik la ye... sebab tue penentu masa depan diri kita.. banyak cara untuk kita membuat pilihan yang tepat... solat istikharah.. list kan perkara yang die pernah buat kat kita.. buruk dan baik... tapi jangan sampai guna ilmu hitam pulak ye... jangan tilik-tilik..

*sudah.. apa yang aku nak sampaikan sebenarnya nie.. paham ke tak ye.. harap semua paham la ye..hihihi

14 pengondam setia:

Nurul syahirah (-_-) said...

baekk.. akan cuba mnjdi seseorg yg boleh merealisasikan sejuta impian dan harapan walaupun semua itu adalah Hak Allah SWT,,

forever love said...

Nurul syahirah (-_-): sama.. atq pun camtu. nk cuba merealisasikan impian org...

Ana Farhana said...

x phm.. ?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

apa yg berlaku masa majlis ujang?ummi tak phm..hak3.

ummi pun sentiasa cuba tunaikan impian org..selagi tak susah..ummi cuba.

Jemari MonteL said...

yg bawah sekali ahkak paham... hahahahah

forever love said...

Ana Farhana: huhu.. kene baca bagi paham.. mana yg pasal kenduri tue takpe.. sebabnya tue takde kene mengena dengan org di luar.. hihi..

forever love said...

Lydia Miza(Aidyl Azim): sape yg tahu cerita je paham ummi.. hihii

sama juga dengan atq.. selagi ta menyusahkan atq.. insyaAllah atq try selagi terdaya

forever love said...

Jemari MonteL : hihi.. tue memang utk akak pun.. huhuhu

Tasha said...

okay2..... faham~

forever love said...

Tasha : hihihi.. da pu org pahm.. igt takde.. hihi

Ana Farhana said...

haha~ yg kenduri tu la xphm. yg bwh phm.. hehe.

forever love said...

Ana Farhana : yang kenuri tue ta yah paham pun takpe.. hihi

kakchik@ella said...

KC pun camtu. selagi boleh, selagi terdaya, akan cuba tunaikan setiap permintaan org. tk sampai hati nak hampakan.

forever love said...

kakchik@ella : huhuhu.. betul.. tak sampai hati kn.. kesian kat die

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...