terhebat dari ...piouSpdosH..

Saturday, 28 May 2011

Teknologi Membunuh Kita Dalam Diam

assalamualaikum wahai readers sekalian..


satu persoalan yang timbul bila kawan atq masa sekolah timbulkan isu ini... ada tak yang perasan perkara ini.. mungkin ada.. tapi tak ramai.. dan mungkin ada.. tapi biarkan jela.. 

lepas isu ini di timbulkan.. memang ada kebenarannya... yela.. banyak keburukan dari teknologi yang semakin hari semakin meningkat.. ada juga kebaikan die.. tapi boleh dikatakan.. kebaikan daripada pembangunan teknologi nie dah bertukar kepada keburukan...

kalau difikirkan... loading dan buffuring pun bole menaikkan darah seseorang.. kebanyakkan manusia nie.. die tak boleh sabar dengan komputer. termasuklah atq.. time nie mula lah nak marah-marah.. hilang mood.. rasa nak mecarut bagai.. betul tak.?? tak pasal-pasal dah jadi stress.. lagi-lagi bila komputer hang tiba-tiba.. lagi la berasap berapi je..

tue satu hal.. satu lagi.. masing-masing dah kurang sihat.. yela.. makan depan lappy.. minum pun depan lappy.. pastu siap baring.. tertonggeng pun ada gak.. pastu bersenam dah kurang.. bukan macam dulu... masa zaman sekolah.. balik je skolah.. campak beg.. campak baju skola.. terus sambar beskal.. pi merempit.. sekarang nie.. balik je dari kelas.. dari keje.. sambung balik online... dengan tido lambatnya.. mana lah nak sihat...

atq dapat rasa yang teknologi sekarang nie buat orang ramai dah kurang bermasyarakat.. yela.. masing-masing addict dengan games.. dengan ps3.. dengan ipad.. dengan social network nya.. pastu apa yang jadi kat kawasan perumahan korang pun korang tak tahu.. tah-tah jiran sebelah pun tak bertegur sapa.. nama pun tak kenal... masalah dah tue...

dan satu lagi.. disebabkan semuanya mahu selesai dihujung jari.. banyak perkhidmatan yang dulunya dijalankan secara offline.. semakin lama semakin dilupakan.. yela.. macam pos laju.. dulu ada dengar iklan diowg kat radio.. takde kan.. sekarang nie.. ada kan dengar.. tue maknanya.. perkhidmatan diowg dah merosot. yela.. lagi senang attached email.. send fax... lagi cepat.. tangkas dan jimat masa.. sama lah juga macam kad raya.. sekarang nie. satu tue pun bercinta nak dapat...

hurm.. betul tak apa yang atq cakap nie.?? sebab perkara nie pun terkene batang hidung atq juga.. so.. lepas nie. jangan jadikan Teknologi Membunuh Kita Dalam Diam la ye.. kene seimbang kehidupan kita yang sebenar dengan teknologi yang tercipta dan tersangat lah laju..


6 pengondam setia:

cik pulau said...

errkk. ketepuk atas dahi jugak...
terkena batang idung sndri..^^,

forever love said...

cik pulau : kan.. terkene juga.. hihihi

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sis maera setuju! miss my old-old fwen..skrg sume sibuk hal masing2.bile sis asyek ngan blog, kwn2 takut dah nak tegur BF =(

forever love said...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid : kan.. sampai kawan atq ada yg panggil atq admin sahabat blogger..tak suke bila diowg panggil camtu.. tapi kene terima sebab betul

PinKy MoMMa said...

tapi maera jumpa sis ngan atiq kat sini ekeke..tiba2 nak lar jugak kan..

atiqqqqqqqq....hugs skit ;)

forever love said...

PinKy MoMMa : hehehe.. betul2.. means kawan2 kat luar tue.. huhuhu

hug mam diya juga.. hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...