terhebat dari ...piouSpdosH..

Sunday, 27 March 2011

cara WARDINA latih anak LEKAT solat 5 waktu

assalamualaikum wahai readers sekalian

nak share cara wardina latih anak dia lekat solat 5 waktu.. wallahualam betul ke tak dari die..

Semoga semua mendapat manfaat..

thnx pokcik google bg gambar nie

bERBALOI PENAT LELAH KU...
by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm
Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all
my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th
birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi
dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat
since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is
SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very
important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong
signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun
lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau
tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu
Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and
say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her
never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik
cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni
melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik
cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how
we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,
bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK
solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua
kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!
I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will
NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask
her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do
it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak
tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love
her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3
kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar
dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau
TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna
solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for
her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i
wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy
and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi
cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im
sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims
that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the
world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as
how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak
boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

atq copy dari note fb.. harap betul la apa yang disampaikan

16 pengondam setia:

y u y u Z u l a i k h a said...

bagus laa! nanti akak nak latih anak akak solat cenggini la ~

trigyy said...

nice la.... sdih jgk bace td... sdih sbb terharu... huhu

Dekcik said...

nice entry..
mcm 2 lah kene ajar slt..
x leh mls..
jdi owg yg soleh n solehah..

Huszaini said...

bagusnya... InsyaAllah nak ajar anak macam nih...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nice...tq atiq sudi share.semalam ada blogger buat entri ni.tp sis sgt tak sht.x sempat baca.tq coz atiq sudi share...dpt sis tambah ilmu.tq dear.muahhhhh

forever love said...

y u y u Z u l a i k h a : kan.. bagus kan cara die.. atq pun sama.. nak latih anak atq camtu..

forever love said...

trigyy : latih la anak camni.. insyaAllah berjaya dunia akhirat

forever love said...

Dekcik: betul2.. kalo malas.. rotan je macam wardina buat.. bia die ingat lepas tue

forever love said...

Huszaini: insyaAllah boleh.. kene istiqamah la

forever love said...

Lydia Miza(Aidyl Azim) : sama2 kak LM.. atq share apa yang bagus utk diri kita dan masa depan kita..

Qaseh dalia adelia said...

sedih bace time dia peluk n said she love anak dia ..emm nnt ada anak nak buat camni gak

forever love said...

Qaseh dalia adelia: terharu kan. anak kalau tahu yang kita sayang die.. die takkan lawan cakap kita.. dan ingat apa yang kita kata..

Misz Yuyu said...

waaa bgusnya la wardina..ehehe..

forever love said...

Misz Yuyu: yup.. benda baik kene ikut.. bgs kn cara die

fyna said...

gud tips from wardina..

forever love said...

fyna: yup contoh yang baik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...