terhebat dari ...piouSpdosH..

Friday, 4 March 2011

besarnya penangan maaf tue

assalamualaikum wahai readers sekalian...

maaf..maaf.. dan maaf...

perkataan maaf tue sudah cukup untuk melembutkan hati seseorang yang sedang marah... x caya..cubala... tapi dengan perkataan MAAF.. bukan dengan perkataan SORRY....

secara peribadi atq... atq lebih suka dengar dan terima perkataan maaf daripada perkataan sorry.. bagi atq.. perkataan maaf tue lebih lembut dari sorry... dengar je perkataan maaf tue..hati boleh lembut.. marah boleh hilang.. merajuk boleh bertukar kepada senyuman.. dan lepas tue..percayalah.. sesebuah ikatan atau perhubungan menjadi lebih rapat, menjadi lebih sempurna...

bukan susah pun nak menerima maaf dari seseorang... jika seseorang tue dah mintak maaf..terima maafnya dengan hati terbuka... bukalah hati itu seluas-luasnya untuk memaafkan seseorang... xkan kita yang manusia biasa nie xnak memaafkan kesalahan orang lain kan.? sedangkan Nabi Muhammad SAW pun memaafkan orang yang buat salah dengannya.. xkan kita tak kan.? namo la cmtu...

pinjam pokcik google


pada zaman nabi Muhammad SAW juga penuh dengan sifat kemaafan walaupun pada masa itu, baginda dan sahabat di caci, di maki, di hina dan sebagai oleh orang kafir..

sebaliknya Baginda berdoa "ya Allah ya Tuhanku, berilah hidayah kepada kaumku. sesungguhnya mereka tidak memahami"



Saidatina Aisyah menyatakan: “Rasulullah SAW tidak pernah memukul sesiapapun, baik kepada isteri Baginda mahupun pembantu Baginda, kecuali ketika berperang di jalan Allah. Dan Baginda tidak pernah membalas sedikitpun kepada sesiapa yang menyakiti hatinya, kecuali dalam perkara larangan Allah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Rasulullah SAW adalah contoh terbaik kerana sifat mahmudah terserlah pada diri Baginda [...]


Maafkanlah mereka kerana sesungguhnya kemaafan itu lebih indah dan menyenangkan berbanding perasaan dendam dan benci malah Islam teramat menggalakan sikap sabar dan maaf. Dalam al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah terdapat banyak galakan bersifat penyabar:

"tetapi orang yang bersabar dan memaafkan sesungguhnya (perbuatan) yang demikian itu termasuk dalam perbuatan yang mulia"  (as-syura:43)

"maka memaafkanlah (mereka) dengan cara yang baik" (al-Hijr: 85)

betapa besarnya penangan maaf tue..bukan sahaja pada diri seseorang.. tetapi di mata Allah gak...ya Allah... masukkan aku, keluargaku, dan sahabat-sahabatku dalam golongan orang yang pemaaf..

dalam kesempatan nie..atq nak mintak maaf kat semua readers, kat semua sahabat-sahabat, kat semua yang mengenali diri ini if atq ada terkasar bahasa, tersinggung mana yang xpatut, terperli mana yang xkena...atiq mintak maaf sangat-sangat....


6 pengondam setia:

nur amalina bt athman said...

betol2.. maaf lebih bgus dari sory.. lebih membuatkn kita sng hati nk memaafkn..

forever love said...

nur amalina bt athman: yup..so..biasa kan perkataan maaf dari sorry

misz FaTiN said...

maaf menganggu di sini..huhu..

love to said maaf if bersalah..:)

forever love said...

misz FaTiN: hahaha..xde ganggu la..ganggu banyak kali pun xpe sis..hihi

yup..perkataan yang menusuk ke kalbu..

Qaseh dalia adelia said...

kalau sory nek lori cane tu atiq ..hehe

forever love said...

Qaseh dalia adelia: bagi je penampar secara laju

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...