terhebat dari ...piouSpdosH..

Tuesday, 8 March 2011

berblog mengikut KEPUASAN hati, ikut KATA hati

assalamualaikum wahai readers sekalian..


jarang sekali atq nak menyentuh pasal isu berblog nie..sebab atq tahu.. atq tak mahir dalam perkara camni.. atq reti je.. tapi xdelah hebat macam orang-orang yang dah femes kat arena blog...

bagi atq.. atq menulis dalam blog hanya untuk kepuasan hati.. hanya mengikut kata hati.. tapi kata hati yang baik.. sebab tue atq x mengejar duit dan tak mengharap sangat duit dalam arena blogging nie.. duit tue sekadar sampingan sahaja.. ada rezeki.. adalah.. tak ada rezeki biakanlah..

readers? ya.. semua orang yang berjuang dalam arena blogging nie nak readers kan..sape yang tak nak? yang tak nak tue better private kan sahaja blognya.. habis cerita.. tapi kita nak ada pembaca setia blog kita amat susah.. lagi-lagi yang baru meningkat naik... jika kita tak pandai buat marketing pasal entry kita.. nak dapat satu komen pun payah.. sebabnya kita tak ada pembaca setia.. yang akan membuka dan mengexplore blog kita setiap hari...

memang kita memerlukan readers profesional dari luar.. means bukan dari satu group sahaja.. tapi entry kita.. mesti mengikut tahao umur kita.. takkan umur 13 tahun.. tapi nak bercerita pasal politik.. memang x sesuai la..  kebanyakkan blogger adalah dari kalangan student ipta.. so.. tahap penceritaannya pun mengikut tahap student la.. so. jangan lah nak kondem lebih-lebih if ada blogger yang membuat entry berdasarkan apa yang dilihat.. dirasa.. dialami semasa berchatting atau berforum di satu-satu group tue.. tak salah pun perkara tue..

semakin lama kita berada dalam dunia blog nie.. semakin matanglah kita dalam bidang penulisan.. mula-mula memanglah boring dengan apa yang ditulis.. lama-lama.. semakin diasah.. semakin bagus gaya penulisannya... so tak salahkan jika dia mengupdate entry menggunakan idea yang diperolehi dari apa yang dibincangkan dalam satu-satu group  tue..

lain orang lain caranya.. rambut sama hitam.. hati lain-lain.. so terima saja apa yang ditulis.. baca.. xsuka tekan  button "x" kat atas tue.. kalau suka.. tinggalkan komen untuk memberi semangat dia menulis. tak salah pun.. masing-masing memang berusaha untuk keluar dari tempurung masing-masing.. tapi step by step la..sikit-sikit... baru betul.. mana ada orang yang berjaya di dunia nie tanpa ada usaha kan.? 

so fikir-fikirkanlah dengan apa yang atq sampaikan nie.. x suka.. tekan pangkah.. nak kutuk..sila kan..  

20 pengondam setia:

iz @ aako89 said...

tapi kamu adalah blogger yang boleh dikatakan pro..berdasarkan gaya penulisan kamu..setakat sy ni,apalah sangat..

forever love said...

iz @ aako89: saya masih dalam proses pembelajaran dalam dunia blog nie..insyaAllah satu hari nanti awk juga akan berjaya

Ery Farieha said...

sekarang rambut pun x sama hitam
hati lagi la lain2
hehehe

taufiq helios said...

nk kutuk!! haha..main2 je...btol kata atiq..TH dulu mula2 entry tah pape..tap dah lama2 ni alhamdulillah :)

forever love said...

Ery Farieha : hahaha..tuela pasal...masa rambut sama hitam..hati lain-lain..sekarang memang berbeza abis la..haha

forever love said...

taufiq helios: yup..semakin hari semakin ok gaya penulisan..sebab kita belajar dari apa yg kita dah buat sebelum nie

Hanim Mahali said...

Tiada bayi yang lahir terus pandai berlari...Semuanya perlu dilalui langkah demi langkah...Langkah perlu diteruskan untuk mencapai kejayaan.Jangan biarkan langkah terhenti di situ... ^___^
Terus melangkah walaupun sering terjatuh...

My MiRa said...

atiq...kamu pro....biar kan saje siapa yang mengata ......asalkan kita tawu apa yang kita buat...org takkan faham jiwa muda macam kita... :)

forever love said...

Hanim Mahali: insyaAllah kak..atq akan terus melangkah selagi ada nyawa di bumi nie

forever love said...

My MiRa: atq masih dalam proses pembelajaran la mira..yup..betul2..x pela..bia die dengan dunia die..

misz FaTiN said...

mmg payah nak dpt readers yg slalu usha blog kita ari2.. huhu..

nway,, tengs to atiq coz sudi singgah myblog slalu.. :)

Sunah Mohammad said...

pandainye sayang akak ni...betul2...akak pun macam kamu atiq..menulis untuk kepuasan hati...sama la kitewwww~~

dear, nape feed dari blog ni tak leh detect? nak letak kat bloglist takleh...:(

Qaseh dalia adelia said...

betul tu atiq ... qaseh setuju 200 persen !

bantalbucuk said...

betul tu..usaha tangga kejayaan..ceeeewah..! haha :D

kakchik@ella said...

btl tu atiq .. kc stuju 250%. tapi rambut skrg pun ada yg tak hitam tiq, mcm rmbut kc ni. hihi ..

forever love said...

misz FaTiN: yup..tahu xpe..susah nk maintain readers..

it's ok akk.. blog akk best..sebab tue selalu singgah..thnx gak singgah blog atq

forever love said...

Sunah Mohammad: yup.. bru la rasa nikmat menulis tue...kan3.?

alamak..atq ny rss feed crash la kak.. mmg xleh nk masuk dalam bloglist..sedih kan? :(

forever love said...

Qaseh dalia adelia: wah..banyak ny sokong..ihih.. thnx ya

forever love said...

bantalbucuk : ahhaha..yup,,betul3..

forever love said...

kakchik@ella: hahaha..tahu xpe..sebab tuue sekarang nie hati makin lain2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...