terhebat dari ...piouSpdosH..

Monday, 11 July 2011

Menegur Sampai Orang Itu Malu

assalamualaikum wahai reader sekalian..


hurmm.. dari siang tadi atq nk buat entry pasal nie.. baru je nak tulis tajuk.. dah blackout.. grrrr... tapi atq nak cakap.. nie bukan entry menyebelahi sesiapa..

sekarang hangat pasal IFRAME kan. yup.. atq kurang arif pasal blog-blog nie... sebab atq bukan berblog sebab duit.. bukan sebab populariti.. so atq tak amik kisah pasal semua tue...  

tapi kan.. kenapa if seseorang tue dah buat salah dalam etika berblog.. die dicondem habis-habisan?? buat die malu sampai semua die private.?? kenapa ye.?? memang salah curi traffic orang.. memang salah buat auto blogwalking.. memang salah semua tue.. tapi nape perlu sampai camtu sekali...

atq boleh terima if seorang je yang buat pasal die.. serang die habis-habisan... nie tak... semua orang nak serang die... pastu siap masuk balik group yang die dah leave semata-mata nak cakap perkara camni.. apakah??? perlu ke.??

contohnya la kan.. if seseorang tue buat silap.. kita nak condem die sampai die malu.. sampai die tak leh nak keluar rumah.. sampai die macam dah tak layak hidup kat dunia nie.?? sampai camtu sekali ke.?? tak kan... tapi apa yang berlaku dalam dunia blogging dan dunia luar.. memang camtu.. pertikaikan kesalahan die sampai begitu teruk... hurm...

halal haram... Allah dah tentukan.. sumber mana kita dapat.. kita yang berusaha... dosa pahala.. Allah yang tentukan.. kita tak berhak nak cakap seseorang tue cmne... tugas kita.. hanya menasihati die sehingga die sedar... tapi bukan nasihat die sampai die malu pada semua... 

if satu hari kita dah buat seseorang itu malu.. ingat.. mungkin masa hadapan orang lain buat kita camtu jugak.. Allah Maha Adil..

INI BUKAN ENTRY MENYEBELAHI SESIAPA.. TAPI ENTRY TAK MENYOKONG CARA SESEORANG

14 pengondam setia:

MissF said...

itula nmnya manusia. klu bab duit, harta, laju je nk cari slh org... xphm gak. pdhal bnd tu blh settle cmtu je tnpa babitkan org yg xtau pape. ni hbs sume dh tahu... yg mengaibkan org tula yg akn trima balasan jugak.

Along Usop said...

yeap..

tapi mungkin sebab bila orang lama dah spot kesilapan orang lain..
para pengikut pon mula sokong..

orang lama tu pon merasakan yang tindakannya betul.. sebab itu dia teruskan..

bagi mereka yang tak tau cerita sebenar, kemudian korek lagi.. korek lagi.. pastu kondem pulak berlebih2an.. itu yang menunjukkan betapa dia sangat tak profesional..

manusia.. mudah mengikut...
yang ramai ikut yang kuat...
yang kuat semakin kuat..
tindakan terus dibuat..
kadang2 terlupa apa akibat..
mungkin betul apa dihasrat..
cuma kita kepada zat..
maha mengetahui maha melihat..

Niena Pengembara Ilahi said...

erm.. klo nk tegur org jgn smpai mengaibkan org tu, jgn smpai dia malu.. menegur org ni kna gunakan kelembutan :D

Qaseh dalia adelia said...

hurm sis pun tak tahu menahu .. malas nak amek port ..hihi

PinKy MoMMa said...

masih blur pasal iframe..nasib baik sis berblog skadar suka2 smuanye pasal keluarga kecik..

Isteri Encek Bard said...

hot gak pasal iframe nie.. tapi siyes ieb tak tahu pasal iframe tu, so duk dendiam jer

ked said...

wah..terpinge2 aku dibuatnye..nseb bek la aku msuk SB utk ping blog je..huhu..len2 mk x cmpur uolss..

forever love said...

MissF : tah la.. tue la pasal... buat ikut nafsu.. camtue ler

forever love said...

Along Usop: biasa la.. bila seseorang tue salah.. sampai ke lobang cacing pun die nak cari salah org tue

forever love said...

Niena Pengembara Ilahi : betul tue.. nk tegur org pun ada cara die dalam islam kan..

forever love said...

Qaseh dalia adelia: hehe.. sis memang..

forever love said...

PinKy MoMMa : betul.. better berblog sekadar berkongsi pengalaman.. lagi best..

forever love said...

Isteri Encek Bard : haha.. sebenarnya takde la hangat mana.. tapi ada org tolong besarkan api + kipaskan.. tue yang jadi terbakar tue

forever love said...

ked : takyah la masuk campur.. buat hal sendiri sudah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...