terhebat dari ...piouSpdosH..

Friday, 22 July 2011

Mcdonald.. Halal atau Haram ??

assalamualaikum wahai reader sekalian

tadi tengah tengok-tengok status orang kat home FB.. tibe-tibe  ada yang tulis

"Masih ramai lg umat Islam yg mkn di McD walaupun Jakim dah tarik sijil halal..
makan makanan yg syubhah seolah2 m'hmpiri makanan haram..nauzubillah"

tue ada frendlist fb atq yang tulis.. hurm.. apakah.?? sampai sekarang atq masih lagi makan benda nie.. pastu atq search kat internet. atq jumpa satu entry yang ditulis pada 20 / 8 / 2010 & 5 / 8 / 2010.. yang mengatakan mcd adalah haram sebab Jakim dah tarik balik lesen halal daging yang di import dari uruguay..



pastu.. atq cari lagi entry yang berkaitan.. mcd dah menerangkan hal ini dalam fan page FB di note nya.. pada 23 / 8 / 2010.. atq jumpa di entry ini..


so.. apa yang korang rasa nie.?? ada sape-sape nak tolong tanya bahagian halal hub mcd tak.?? hihi.. untuk isu ini?? memang isu lama.. tapi ada orang bangkitkan balik.. so kene cari jawapan balik.. hehe..

tapi apa yang penting.. bergantung kat diri.. if rasa was-was.. so elakkan dari makan kat mcd k.. kalau tak de rasa pape.. teruskan makan.. dan tawakal kepada Allah.. 


1 pengondam setia:

tyka said...

sbb tu sblom makan kene baca bismillah... he he..
rasenye halal je... ade kata daging datang dr new zealand..
kalo was was makan fillet of fish je.. he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...