terhebat dari ...piouSpdosH..

Friday, 18 February 2011

LIMA BELAS MAKSIAT YANG MENURUNKAN BALA

assalamualaikum wahai readers sekalian

pagi-pagi jumaat nie, atq share pasal agama pulak..dah 2 hari cerita pasal life je..mesti bosan kan.? atq dapat perkara nie dari group Kelab Sahabat Islam di Facebook..ahli group tersebut aktif, selalu pm inbox dengan tazkirah-tazkirah yang bagus...


Dari Ali bin Abi Thalib Ra. dikatakannya, Rasulullah bersabda: “Apabila umatku telah melakukan lima belas perkara, maka bala’ pasti akan turun kepada mereka, yaitu:


1. Apabila harta negara hanya beredar pada orang orang tertentu saja.

2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.

3. Zakat dijadikan hutang

4. Suami menuruti kemauan isteri

5. Anak mendurhaki ibu bapanya

6. Sedangkan dia berbuat baik dengan teman-temannya

7. Anak-anak menjauhkan diri dari ayah mereka

8. Suara-suara ditinggikan di dalam masjid

9. Yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka

10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya

11. Khamar (arak) menjadi minuman di segenap tempat dan penjuru atau merata tempat.

12. Kain sutera banyak dipakai oleh kaum lelaki .

13. Para penyanyi perempuan disanjung-sanjung

14. Muzik banyak dimainkan

15. Generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat) terdahulu.

"Maka ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan diubah menjadi makhluk lain.” (HR.Tirmizi)

16 pengondam setia:

Ifti Larina said...

nauzubillah.. mintak di jauhkan.
Malaysia pon dah banyak tanda2 gini kan

forever love said...

Ifti Larina : taw xpe..takot...:(

tia said...

takot bila baca benda2 macam ni. dunia dah akhir zaman ke ? :(

forever love said...

tia : kemungkinan besar kot tia..walluhalam..

Cekodok said...

semua sudah cukup... :)

forever love said...

Cekodok: mintak dijauhkan kan la bala-bala semua tue

... said...

as salam..

ah! ku sukaaa!!!

mana button like?? tak jumpa!~
haha..syukran ;)

forever love said...

...: alamak..xreti la nk letak button link..hikhikhik...

afwan ya ...

Sunah Mohammad said...

salam atiq~

i loikeee~

da jumpa entry cambest untuk kali ni~ ok ;)

forever love said...

Sunah Mohammad : waalaikumussalam

thnx ya..hihi..nk copy..copy la..xpe..atq bg

bantalbucuk said...

thanks for the info.. :)

forever love said...

bantalbucuk : ur welkam..atq pun dapat dari group kat FB

tika said...

minta dijauhkan...

forever love said...

tika: amin..mintak dijauhkkanlah..

PP HYUN JAE said...

hehe..salam ziarah...jap2...no 6 tu macam mana ya????

forever love said...

PP HYUN JAE : nom 5 ngn 6 tue sekali..means..die buat jahat kat parents die..tp die ngn kawan2 die..die buat baik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...