terhebat dari ...piouSpdosH..

Wednesday, 9 February 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

as salam readers sekalian..


tadi masa atq ushar-ushar home facebook atq..tiba-tiba jumpa satu note yang menarik perhatian atq untuk atq share dengan semua readers sekalian...sebabnya atq sentiasa buat perkara nie..setiap kali mesej, setiap kali update entry baru..atq pun baru tahu perkara nie..sebelum nie tahu..tapi x keseluruhannya la...jom sama-sama kita berubah..


بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

kredit to: note

19 pengondam setia:

Miss Raidah mr.LKB said...

hai tuan blog,
bleh x nk copy post nie?
sy salu guna pkataan salam kt blog...

hmm bru thu, tq

http://raidahrashidi.blogspot.com/

apezs shah said...

salam

biar betol..
tgk skrg pon saya masih menggunakan.. mcm tak percaya pula masih xboleh menggunakan.. ngat akum je.. haish~

forever love said...

Miss Raidah mr.LKB : copy la..atq pun copy dari orang nie..xpe..benda baik elok disebarkan..

forever love said...

apezs shah : taw xpe..ingt akum je..rupa-rupanya salam pun xleh...

little ain said...

ea?

akak ingatkan takpe salam tu? adusss

forever love said...

little ain: sama la atq..ingt kn boleh gne..rupanya2 xleh gak..nie pun baru tahu..

misz sheyla said...

erkkk...macam kite je orang 2...sebab baru lepas post tnye sal heartbeat...hahahahahaa....errrrrr penah dengar yang pasal akum 2 aje...xtaw pulak yang pasal salam ni...x elok rupanya...serius selama ni just type salam aje....thanks 4 the info..mintak copy paste... --!

forever love said...

misz sheyla : taw xpe..sama la kita..pernah dgr pasal akum je..pasla salam nie 1st time..hehe

copy jela..xpe..atq pun copy dari orang.

misz sheyla said...

http://miszsheyla.blogspot.com/2011/02/jangan-gunakan-perkataan-salam.html

ni link die.... sharing is caring :)

amalmeor said...

Aritu ada tengok cikgu post pada status FB jgn gunakan Salam.
Bila baca entri atq baru tau sebabnya.
Thanks atas perkongsian ilmu

forever love said...

misz sheyla: it's ok..sharing is caring right

forever love said...

amalmeor : ur welkam dear..sama2 kita sebarkan

kay yea said...

adeh..cm dah terbese lak an..huhu

Ashraf[systemdown] said...

laaa..baru thu ni..
selama ni gune "salam" je..
kne berubah nie.. :D

forever love said...

Ashraf[systemdown]: yup..me too..kene ubah sikit2

NuReLLe said...

ok..tamo ckp bye dah..cakap daaaa~ je..

hee~

:)

forever love said...

NuReLLe: bye dah boleh ubah da..mmg sllu cakap daaa~ je

Anonymous said...

Assalamualaikum Saudara, perkataan SALAM atau AS SALAM tiada salahnya, malah merupakan salah satu Asmaul Husna. Saya tidak tahu siapa penulis asal artikel ini, yang sangat mengelirukan, kerana ramai yang telah copy & paste dan menyebarkannya. Yang pasti ia bukan bersumber dari Ustaz Zawawi, hanya kata-kata beliau digunakan dalam artikel ini.

Terjemahan ayatnya pun tidak lengkap...terus saja dimaksudkan SALAM itu sebagai SELAMAT TINGGAL...lalu diajak semua orang agar JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM".

Lihat jawapan lengkap saya bertajuk Jawapan kepada Artikel JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM" di http://www.facebook.com/notes.php?id=1222273047

forever love said...

anon: saya dah baca da..cuma xsempat je nk perbetulkan..terima kasih sebab menegur ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...