terhebat dari ...piouSpdosH..

Wednesday, 12 January 2011

wanita perlu tahu ini

salam wahai reader sekalian

semalam atq dah share dengan readers pasal hukum lelaki pakai rantai dan bertindik..ada yang terlepas baca ke.? klik sini la erk.atq sekadar nak share..bukan nak blame sape-sape ye...kali nie atq nak share satu lagi perkara yang diambil mudah oleh manusia zaman sekarang..

ada x diantara readers yang xpakai tudung dengan sepupu-sepupu korang? mesti ada kan..yela..ada yang rapat dengan sepupu..rapat macam adik-beradik..so xperlu pakai tudung...perkara sebegitu adalah salah..aurat tue kawan-kawan...

begitu juga dengan abang ipar or adik ipar lelaki..aurat juga..so kalau dah aurat..kene lah tutup..yup..dulu atq juga begitu..tapi masa kecil-kecil dulu lah..dalam tingkatan 2 camtu..atq dah start pakai tudung depan diowg..depan sepupu-sepupu lelaki atq..even diowg datang sekejap kat rumah...

adik-beradik atq semua perempuan..dan atq adik terakhir kakak-kakak atq..so mestilah ada abang ipar kan.? abang ipar atq yang kedua duduk dengan ibu atq..so..setiap kali atq balik rumah ibu..atq pakai tudung depan die..bukan dengan die aje..dengan abg ipar atq yang pertama dan ketiga pun atq pakai tudung juga..sekarang atq duduk dengan sepupu perempuan atq..die dah kawen..so mestilah ada husband die..atq pakai tudung juga depan die..bukan atq nak berlagak atau apa...atq boleh buat..xkan kawan-kawan atq xboleh buat...

rimas? semestinya rimas..panas..xselesa...tapi think positive sahabat..kalau kita panas..set kat minda kita sejuk..insyaAllah sejuklah kita..senang je..nak dosa ke nak pahala? nak neraka ke nak syurga? pikir-pikirkanlah...


kalau dengan adik-beradik lelaki emak kita memang tidak aurat..tetapi..jangan lupa..bila dengan anak-anak lelaki die..kita aurat dengan mereka..kalau dengan adik-beradik perempuan emak kita..dah sure-sure memang aurat dengan husband die..anak apatah lagi kan.?


tapi kalau dengan adik-beradik lelaki ayah kita..kita xaurat...dengan anak die..atq xsure..sama ada aurat atau tidak...kalau nak kebenaran tanya ustazlah..atq xsure aurat atau tidak sebab anak kepada pakcik-pakcik kita merupakan wali kita juga..so atq xdapat nak beritahu sama ada aurat atau tidak..dengan husband adik-beradik perempuan ayah kita...for sure aurat k kawan-kawan..begitu juga dengan anak-anak die..


jangan lupa..cucu kepada makcik dan pakcik kita juga adalah aurat ye...bab aurat perempuan memang berat..tapi kalau kita jaga dengan betul..senang sangat nak masuk syurga..sebab Allah kira banyak benda dengan perempuan nie...cayalah...bukan susah nak pakai tudung dengan mereka nie kan..mula-mula memang payah..dah biasa nanti..senang aje lah..macam atq..xkisah duduk rumah sepupu atq yang dah ada husband 2 bulan..even kene pakai tudung setiap masa...

kalau kita pakai tudung depan diowg..mesti kita nak jaga pakaian kita juga depan mereka kan.? xkan pakai tudung..tapi pakai t-shirt baby, t-shirt xde lengan..seluar pendek, boxer..kan3.?so..dengan pakai tudung je..kita dah boleh jaga aurat-aurat kita yang lain..betul ke dok.?

atq sekadar share apa yang atq tahu...kalau ada yang bercanggahan atau kesalahan..sila tegur ye...atq nak sama-sama masuk syurga dengan kawan-kawan atq nie..sahabat dunia..mestilah sahabat akhirat sekalikan.?atq pun xsempurna..so sambil mengingatkan kawan-kawan..atq juga mengingatkan diri sendiri juga..sharing is caring right?

6 pengondam setia:

Farhana Sahri said...

baju bay ye...xpn baju adk2 kita...*kecik

Umar Faruq said...

wahh.. nice entri.. i loike!!

forever love said...

farhana: huhu..yup..baju adik la tue mksd aku...

forever love said...

umar faruq: atq share apa yang tahu je..atq nak semua amk berat pasal islam sekarang nie

keyHae said...

agree2.. kkdang ramai yg x amik kisah psalmende ni...

forever love said...

keyhea: betul2..tue yg atq share tue..tp panjang sgt bebel tue..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...