terhebat dari ...piouSpdosH..

Friday, 7 January 2011

jom belajar berjimat

salam wahai reader sekalian

petang nie..atq nak share sikit cara nak berjimat..bukan jimat duit..tapi jimat benda lain..kalau jimat benda-benda nie..mesti dapat jimat duit...

1. jimat eletrik rumah
= guna apa yang sepatutnya je..lepas masuk toilet ke, pas charge fon ke..tutup switch tue..jangan bia terbukak je..kalau tv pulak..jangan buka 24 jam..tutup kalau xtengok..kalau nak iron baju..iron sekali banyak..ricecooker pun kalau dah xguna, tutup switch nya

2. jimat minyak kereta
= matikan enjin bila berhenti lama..maksud atq kat sini bukan masa traffic light..tapi masa tengah tunggu orang ke, awek ke..camtue la..paham kan.?

3. jimat gas dapur
= masak secara berterusan..contohnya kalau nak goreng naget ngn kentang, jangan goreng naget, pastu tutup dapur tue, then masa minyak dah sejuk goreng kentang pulak..kan dah membazir gas nak panaskan minyak

4. jimat masa
= buat 2 benda dalam satu masa..tapi bukan semua benda boleh buat dalam satu masa ye..contohnya basuh baju sambil mengemas rumah

5. jimat kredit handphone
= kalau x penting, xyah mesej o call..kalau mesej pun asyik-asyik tanya soalan sama, "dah makan", "buat apa tue", "sihat x"..bukan je bazir kedit..bosan sekali ada la..satu lagi..kalau ada orang balas "hihi", "okie", ":)"..xyah reply dah lepas tue..die pun xberminat nak mesej..betul x.?

6. jimat ruang tempat
= contohnya, masa nak balik kampung, kompem-kompem masing-masing bawak beg satu sorang..jangan bawak beg besau-besau..cukup sekadar beg sandar belakang..banyak boleh isi dalam tue..

7. jimat bateri kamera
= jangan asyik nak buka tutup, buka tutup, buka tutup, memang la cepat abis bateri tue..satu lagi, jangan dah lepas capture gambar, sibuk nak tengok gambar yang diambil tue, kalau tukang amik gambar yang tengok xpela..nie x..orang yang ada dalam gambar tue pun sibuk gak nak tengok..bukan satu gambar je yg ditengok, dari awal sampai la gambar terakhir..siap zoom-zoom lagi..kan dah membazir bateri tue

8. jimat shower foam
= korang tahukan shower foam tue apa.? kalau nak jimat, jangan picit kat tangan je..guna span yang plastik tue..alah bukan yg bentuk 4 segi tue..tapi yang ada tali tue..pernah nampak x.? xtaw la nama die apa..tapi yang pastinya..kalau guna span tue..sikit je guna shower foam..buih pun boleh jadi banyak

9. jimat air
= rasa mandi guna air yang ditadah...lagi jimat dari guna air pancut..best pun ye gak..sejuk lagi...

nie je kot atq rasa tips dari atq..atq cari sendiri taw..xde copy mana-mana..kalau kita start jimat dari benda yang betul..mesti dapat jimatkan duitkan.? betul x rasanya? hehe..kalau salah..bagitahu erk...selamat beramal dengan tips yang atq bagi nie..hehe..lagi pun membazirkan amalan syaitan..

8 pengondam setia:

little ain said...

betol2!

syabas bete. heee :D

misz FaTiN said...

setuju dengan kamu..
bila b'jimat dengan tu sume,, penggunaan duit pun boleh d'kurgkan..
^_^

forever love said...

little aien: hehehe..tbe2 terpikir masa duduk2 tadi..haha...

tq2...

forever love said...

misz fatin: yeah..thnx lalink setuju dgn atq..hehe...kene cari benda yg menyebabkan duit jadi membazir..haha
* ayat keling mlm2

y-A-n-A said...

jimat air?? susah.. susah.. dah besaw2 ni pun suka men air.. hahaha

forever love said...

yana: hahaha..kene ubah sikap tue..tp main air dalam baldi lagi syiok..

Ajie Mohd Tahir said...

suka semua trutama num5.XD

forever love said...

ajie mohd tahir: hehe thnx..betul2..saya pun suka yg num 5 tue..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...