terhebat dari ...piouSpdosH..

Saturday, 22 January 2011

tips: penjagaan rambut

salam wahai readers sekalian..

atq dah lama dah nak update pasal nie..tapi xsempat-sempat..ada je halangan yang menimpa..

ok..kali nie atq nak bagi tips sikit cmne nak bagi rambut sentiasa lawa even bertudung...

cara-cara nya: 

masa awal mandi tue, shampo dulu rambut, then bilas, jangan biarkan shampo lama-lama kat rambut tue..nanti terlebih bahan kimia kat rambut, dah bilas tue guna conditioner..conditioner lama-lama kat rambut xpe..sebab die bagi vitamin kat rambut kalau xsilap...then baru la gosok gigi, cuci muka, sabun badan semua tue la...last sekali baru bilas rambut tue..jangan lupa bilas pulok..

dah abis mandi tue..lap rambut lembut-lembut..jangan gosok rambut tue, nanti menyebabkan banyak rambut gugur, sikat rambut pun kalo boleh dielakkan erk..dah agak-agak kering, sapu dengan minyak untuk rambut like johson baby oil ke..minyak rambut yang disuggest oleh kedai rambut ke..cmtuelah...

insyaAllah rambut lawa, nampak bermaya, lembut...

tapi:

jangan shampo rambut setiap hari, nanti rambut kering+rosak, jangan biarkan rambut berminyak, nanti kelemumur datang...

kalau rajin: 

gunting hujung rambut setiap bulan..nie tukang potong rambut profesional sikit cakap kat atq..die kata camtu sebab rambut kita yang hujung-hujung tue dah susah nak dapat makanan daripada akar rambut kita..sebab tue hujung rambut senang bercabang dan kering...

mesti:

basuh rambut 2 hari sekali...jangan tunggu sampai rambut dah berminyak baru nak shampo..pilih shampo yang sesuai untuk keadaan rambut, contohnya: kala ada kelemumur, pakai shampoo pakai shampo anti-kelemumur, kalau rambut gugur, pakai shampo anti-rambut gugur...

amacam? ok x tips yang atq bagi nie? hope dapat membantu sikit la erk..kalau salah sila betulkan...atq cuma nak share dari apa yang atq tahu je..xciplak mana-mana nie taw...ayat sendiri..idea sendiri..

4 pengondam setia:

NUR AMALIANA said...

wah..bgus2..thanks for the info

forever love said...

nur amaliana: hehe..ur welcome..atq share apa yg atq taw je..

misz FaTiN said...

betol2,, masa ramut basah2 jgn terus sikat.. nnt rambut akn senang gugur.. :)

forever love said...

yup..tp rmbt atq mmg senang gugur..lg2 masa mandi tue..xtaw da nk buat cmne..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...