terhebat dari ...piouSpdosH..

Tuesday, 11 January 2011

perkara yang perlu diambil kira oleh lelaki pada zaman sekarang

salam wahai readers sekalian

zaman sekarang nie..ramai yang lebih mengikut fesyen berbanding mengikut peraturan agama..atq tulis nie sekadar untuk berkongsi dan sama ingat-mengingati antara satu sama lain..tup..atq pun xperfect lagi dalam dunia nie...still juga buat dosa secara sedar atau tidak sedar..tiada yang sempurna melainkan Allah...

atiq nie jenis yang suka tengok gelagat orang ramai..sebab tue atq xkisah kalau duduk seorang diri kat tempat ramai orang...berbalik kepada tajuk..dalam ramai-ramai yang atiq tengok...sekarang nie ramai lelaki yang memakai rantai dan bertindik..secara peribadinya..atq memang benci dengan lelaki yang pakai rantai dan bertindik..

perkara kecik sebegini pun perlu diambil kira hukum-hakamnya..bukan boleh main suka-suka je pakai benda camtu..kalau x salah atq..agama ISLAM melarang kaum lelaki memakai rantai atau bertindik..sebab yang atq tahu ialah menyerupai perempuan...Allah melarang dengan tegas kepada hambanNya untuk menyerupai jantina lain..RASUL pun melaknat..kalau dah Nabi Muhammad melaknat..apatah lagi Allah SWT kan?

Dalam madzhab Syafi'iy(Fiqh alManhaji) menegaskan haram hukumnya berdasarkan hadis Bukhari (no 5546) yang bermaksud: "Dari Ibn Abbas RA, bahawa RasuluLlah saw melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki." 

kalau diikutkan..semua itu adalah pengaruh daripada barat yang mahu merosakkan umat ISLAM dimuka bumi ini..dalam diam mereka menyebarkan budaya seperti itu..memang kalau diikutkan hati remaja nie sukakan benda yang baru..tapi sebelum mencuba benda baru tue..kene selidik dengan dalam perkara-perkara sebegini..jangan main ikut suka aje...mungkin perkara yang kita cuba tue bertentangan dengan agama..padahnya masa kat akhirat nanti..


nak baca lebin lanjut klik sini, sini dan sini..nie je yang dapat atq share dari pengetahuan atq...even lelaki yang pakai rantai or bertindik tue baik..xtinggal solat..tapi disebabkan imej sebegitu..orang sekeliling menganggap yang die bukan budak yang baik..orang sekeliling akan melihat luaran sebelum dalam seseorang


p/s: pesanan utk diri sendiri dan kepada pembaca blog ini..jika ada salah fakta ke apa..sila bagitahu ye..sharing is caring

10 pengondam setia:

Umar Faruq said...

ape2 feshen sbnanye bgus kalu ia menepati ciri2 yg dianjurkn oleh islam.. tp skrg budaya dr tmpt laen lg diterima oleh remaja2 kat sini.. bg diorg, selagi diorg x bergaya sprt org dr negara luar, selagi tu diorg rase tidak hebat.. aku pun pernah pikir dulu mcm tu tp biler dipikir balik, sejauh mane kehebatan tu blh dibawa? biler tgk2 balik keburukn dye sgt melampau2 dprd kebaikan.. so, better hindari feshen2 mcm tu..

nice post foreverlove.. :D

forever love said...

thnx umar faruq...yup..sebab fasyen yg dianjurkan oleh islam memang berlandaskan agama islam..ideologi barat memng cepat mempengaruhi remaja2 nie

Encik MamaT said...

macam2 perangai oragn sekarang ni... yang tak boleh tu dia nak buat.. yang boleh dia tanak buat.. yang tak boleh dia kata boleh.. yang boleh dia p kata haram pulak.. hmm.. mcm2... good info.. selalu byk perkara menyentuh mengenai wanita sahaja.. jarang jumpa menyentuh bab lelaki.. hehe

forever love said...

encik mamat: hehe...tuela manusia sekarang..lebih suka amk yg negative daripada positive.hehe...sy bukan nak menyentuh bab laki je..perempuan pun sy akn sentuh juga..tp sikit2 la erk..hehe..nway..thnx ya

little ain said...

eee benci gila laki btindik. takboleh jadi wali tau.

jangan cakap pakai rantai, pakai gelang pon takboleh.

forever love said...

kak little aein: taw xpe..xsuke gler..kalau xsilap bertindik sebelah menandakan die gay..kalo xsilap la..hehe...ranti memang xboleh..gelang atq xpasti..hehe

ameerzzz said...

kalo camtue cari la yg takda semua tue...hihi...biasa la manusia....ada mcm2 orang n macam2 jenis....kiter just buleh tegur tp mereka yg kena berubah....kire kamu sudah mengingatkan....kalo pakai pun, dia tangung sorang je dosa itu...kan3...

forever love said...

sy mmg xkn cari husband yg pakai semua2 tue..xnaklah..mintak dijauhkan...sy xnk ayah kepada anak2 sy pakai bnd2 tue...lg satu no SMOKING k !

saya hanya mampu amik yg selemah2 iman je..hanya membenci dalam hati...yg lain xmampu...tp nie dah kira tegurlah kan..semoga dosa mereka yg buat nie x ke saya

misz FaTiN said...

fatin pun xsuka tengok lelaki yg cam gitu..>.<

forever love said...

taw xpe...nyampah gler...lg2 kalau tindik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...