terhebat dari ...piouSpdosH..

Tuesday, 21 June 2011

Apabila Bapa dan Anak Bersedudukan, Hukumannya Hanya Denda, Berbaloikah.??

assalamualaikum wahai reader sekalian..

dari siang tadi atq nk buat entry nie.. tapi disebabkan ada hal yang perlu diuruskan.. so atq plan buat malam nie.. hurm..

atq baca entry nie dari blog KECHIK ITU COMEL... die pun amik dari harian metro semalam.. atq tak cakap dah apa yang bapak dengan anak nie buat.. tapi atq nak ulas sikit...

hurm.. kalau bapak dengan anak dah melakukan perkara yang sumbang... siap ada anak.. anak diowg tue pangkatnya apa ye.?? apa yang diowg nk panggil bapak diowg... hurm.. payah-payah.. kene buat gelaran baru nie..

tapi apa yang atq kesal kan.. diowg cuma didenda beberapa ribu...penjara apabila gagal membayar denda tue.. hurm.. patutla perkara sebegini makin lama.. makin menjadi-jadi...

yela.. tiap kali disabit kesalahan.. denda jela.. mungkin bagi orang yang kurang berkemampuan tue susah la nak bayar.. tapi bila duit tue hanya untuk lapik tido die.. setakat 6k.. tiap-tiap hari pun die boleh bayar.. patut ke hukuman orang yang melakukan perkara sebegini hanya didenda dengan dengan duit.??

pastu mahkamah tak bagi anak die duduk serumah dengan ayah die.. hurm.. mungkin itu boleh menghalang dari buat perkara sumbang tue.. tapi kalau dah sangap.. mungkin lahir anak keempat.?? hurm...hukuman yang dibuat manusia.. tak pernah perfect.. 

satu lagi berkenaan pembantu indonesia yang bekerja di Arab Saudi (Mekah) dikenakan hukuman pancung atas kesalahan membunuh isteri majikannya... mendapat kencaman daripada pihak Indonesia..

alasannya.?? tak mematuhi amalan antarabangsa.. sepatutnya kene ikut mana?? Allah ke pemimpin negara-negara yang ada kat dunia nie... die membunuh di Mekah.. Mekah tempat suci.. tanah haram bagi bukan islam.. takkan nak membiarkan kesalahan yang ada dalam hukum hudud...

hurm.. nie la zaman sekarang.. lebih takut kan manusia dari takutkan Allah... kita yang masih sayang kan Islam.. mintak dijauhkan dari perkara-perkara sebegini.. semoga kita sentiasa berada di jalan yang Lurus... Amin..

sumber : Pembantu Rumah Indonesia Jalani hukuman Pancung

18 pengondam setia:

Nour Akmal said...

atiq..tu lh kn..tak puas hati lh..
hukuman terlalu ringan..
ntah apa2 ntah..
klu ikut islam..kes ni memang dianggap sangat berat..
tp hukuman ni terlalu ringan bg KIC..

fRaMe+LenSeS said...

perghhh.. tatau nak kata la. kalau camni la cara menghukum tak mustahil makin kritikal la umat Muhammad ni. Sebab tu ALLAH wujudkan hukuman Islam. tapi takmau ikut, to be honest la, kalau takat saman ni cikit2.. sapa pn tak takut, tambah yang banyak duit, bayar ja la. apa masalahnya?? T.T

n!cK said...

hurmm..kesian kat anak2 yg kecik 2..jadi mangse keadaan..T.T

Sunah Sakura said...

astaghfirullahal'azim... dunia nak kiamat dah ni... akak pun tak tau nak sebut ape kat bapak dia kalo jadi anak...

forever love said...

Nour Akmal: memang tak puas hati dengan denda die.. pape tah.. takde otak..

forever love said...

fRaMe+LenSeS : tue la yg atq cakap.. sekadar bayar denda yang tak seberapa tue.. org yg berduit.. mmg best la.. die buat benda2 cmni.. pastu denda je..

forever love said...

n!cK: tahu takpe.. anak yg tak tahu taraf

forever love said...

Sunah Sakura : tue la.. sampai dah takde gelaran da... hurm...

slumberdek said...

benda ni kalau hukuman yang dikenakan mengikut hukum berpandukan agama islam selesai masalah, yang menjadi masalah tak nak ikut.

cuba jalankan hukum hudud aman rasa yer tak der dah benda2 cam ni.

Nur anisa =)) said...

adoai hukuman x setimpal langsung,,,
grr entah pape..x suke btol..

Qaseh dalia adelia said...

gila juz denda ! hurmm takutnye dunia skarang ni .. sedarah sedaging pun sggup buat bnde terkutuk ..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

penat cari tempat nak komen.. hahha..

uhh.. bile duit jadi raja.. bila hukum jadi bahan ketawa..

perkara y baik boleh jadi buruk, perkara buruk boleh jadi sebaliknya..

tyka said...

itu la sekarang... semua tak takut dengan azab Allah.... mungkin dengan perkataan "taubat" dorang lagi buat.. sebab apa.. bile dah buat" arghh , takpe bole taubat lepas ni"
kalau Allah amik nyawa , tak kemana taubat tu kan.. ermm.. good information atq

forever love said...

slumberdek: malaysia tak jalan kan hukum hudud sebab pemimpin sendiri pun bakal kene hukum hudud.. tue sebabnya

forever love said...

Nur anisa =)) : tahu takpe.. memang tak patut hukuman tue

forever love said...

Qaseh dalia adelia: tue la pasal ny kak.. stress je.. hurm.. dalam hal nie.. hakim pun bersalah..

forever love said...

LinE PuTih LiNe HiTaM: hoho.. nmpk sgt dah lama tak komen.. kecik sgt erk.??

hurm.. dunia dah terbalik.. cmtue la..

forever love said...

tyka : thnx tyka.. diowg tak berpegang pada taubat nasuha.. sebab tue la jadi perkara sebegini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...