terhebat dari ...piouSpdosH..

Friday, 11 December 2009

GEMPA BUMI DI PADANG SUDAH TERCATAT DALAM AL-QURAN


gempa bumi yang berlaku di Padang pada 30 september 2009 tempoh hari ialah tepat pukul 5.16 petang (17.16) dan gegaran kedua berlaku pada pukul 5.58 petang (17.58)..

sementara esoknya pada puul 8.52 pagi berlaku lagi gegaran susulan di Jambi..apabila kita selaraskan masa berlakunya gempa bumi dengan surah dan ayat Al-Quran, kita akan temui persamaanya seperti berikut:-

"pukul 17.16 bersamaan dengan surah ke-17, ayat ke-16. pukul 17.58 bersamaan dengan surah ke-17, ayat ke-58 dan pukul 8.52 bersamaan dengan surah ke-8, ayat ke-52"

TERJEMAHANNYA:

17.16 (Surah Al-Israa' ayat 16)
"Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kederhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya."

17.58 (Surah al-Israa ayat 58)
"tak ada suatu negeri pun (yang derhaka penduduknya), melainkan Kami yang membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Loh Mahfuz) "

8.52 (Surah al-Anfaal ayat 52)
"(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Firaun dan pengikut-pengiktnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyeksa mereka disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras seksaan-Nya "

"Suatu bencana itu turun adalah disebabkan perbuatan manusia itu sendiri. Allah tidak akan menjadikan sesuatu tanpa sebab. Selain faktor geologi, kejadian gempa bumi di Padang terjadi adalah disebabkan perbuatan manusia itu sendiri "(Prof. Madya Dr. Tajul Anuar Jamaluddin)

Pengalaman Dr. Tajul sendiri semasa berkunjung ke Indonesia sebelum ini mendapati, Indonesia memang dikenali sebagai negara Islam yang mempunyai bilangan Umat Islam terbesar di dunia.

Tetapi dengan apa yang beliau lihat. Lelaki dan perempuan bebas bergaul, bersekedudukan tanpa ada apa-apa pertalian walhal mereka ialah orang Islam. Selain itu, rasuah berleluasa di sana sama ada daripada golongan bawahan ataupun golongan atasan.

Beliau mendapati jurang ekonomi rakyat disana tidak seimbang. Orang kaya terlalu kaya manakala orang miskin terlalu miskin.

Dr. Tajul menyatakan, Malaysia juga tidak akan terlepas daripada mengalami bencana gempa bumi suatu hari nanti jika maksiat dan perkara mungkar terus berleluasa..

Jika dilihat dari segi geologi, Malaysia mungkin akan mengalami bencan gempa bumi berskala besar dalam masa 100 atau 200 tahun lagi.

Kajian mendapati, plat-plat tektonik (kerak bumi) sedang bergerak menghala ke Malaysia akibat gempa bumi yang sering terjadi di negara jiran. Malaysia bernasib baik diselamatkan oleh pulau-pulau besar yang mengelilingi Malaysia..

rujukan : Mastika Disember 2009

0 pengondam setia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...