terhebat dari ...piouSpdosH..

Saturday, 30 April 2011

budak zaman sekarang nie manja

assalamualaikum wahai reader sekalian..

pergh. entry laju betul hari nie.. haaha.. tengah banyak idea.. takde la. biasa je.. sebab semalam tak update.. broadband tal bayar 2 bulan.. tak dapat nak online.. haha

tajuk entry tue.. ada sape-sape tak yang sentap.?? jangan ada yang sentap-sentap ye... atq cakap dari apa yang atq perhati je... maaf jika ada yang terasa

hurm.. atq cakap camtu.. sebab kebanyakkan pa ma zaman sekarang nie. terlalu manja kan anak die.. sampai kadang-kadang.. anak-anak yang bagi arahan kat pa ma diowg.. kat atok nenek diowg.. suruh amik kan tue la.. nie la.. buat tue la.. nie la... stress!!...


pastu.. budak zaman sekarang nie.. semua nak dengar kata die.. kalau tak dengar.. sikit-sikit merajuk.. sikit nages.. pastu lari rumah.. ikut buaya.. pastu macam-macam hal la yang terjadi.. hurm...


dulu-dulu.. masa atq kecik.. nak sambut birhday pun jarang.. ibu pun tak ingat birhday atq.. tapi budak sekarang.. ada yang sampai 3 kali sambut birthday.. best betul.. hurm.. 


nak salah kan anak.. tak boleh juga.. sebab yang memanjakan diowg.. pa ma diowg.. nak salah kan pa ma tak boleh juga.. sebab kadang-kadang pa ma die garang... tegas.. tapi anak-anak die.. hurm.. tah la.. tak tahu nak salah kan sape.. senang.. kene siasat.. sape yang bersalah dalam hal nie...


hurm.. takpela.. berdoalah moga.. anak-anak kita nanti tak jadi begitu.. 


*teremo pulak malam nie.. yela.. sebab atq pun dah kene camtu.. just bagi arahan je.. grrrr!!

BIRTHDATE BLOGLIST BY MAHIRAHNAZLIM

assalamualaikum wahai reader sekalian..

jom reramai join bloglist birthday mahirah nie.. die nie kawan komen status.. hihi... senang je.. ta susah mana pun.. jom ramai-ramai.. bagi die penat...

ada 2 cara nak join bloglist die nie..dan atq pilih yang paling susah.. iaitu buat entry haha.. satu cara lagi.. senang je.. nak tahu.. kene la berkunjung ke tuan tanah tue ye...



tarikh lahir : 14 oktober 199* .. belakang tue dirahsiakan.. hihi... sama dengan LIN DAN nie.. hihi..

tempat lahir : dekat hospital tanjung karang... tahu.?? tak tahu google map sendiri la erk...

tue je yg die nak.. hihi.. susah kan.. haha

*siap pesan suruh post kat wall lagi

saya dah boleh KAHWIN

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hurm.. semalam atq cuti.. untuk buat persiapan.. ke mana.?? nanti-nanti lah atq bagitahu.. hint die.. atq kene cucuk.. ok dah..

alang-alang dah cuti.. atq amik la kesempatan untuk memasak... hobi lama yang dah lama tak diasah.. ahahaha.. sampai ibu cakap.... "lama sangat tak masak... sekali masak.. lama bebenor".. akak atq pun cakap camtu... hihi.. tue la.. last masak betul masa bulan 10 tahun lepas.. masa cuti sem la.. hikhikhik...

atq masak pe.?? simple je. main campak-campak dah selesai dah... resepi.. sendiri buat resepi.. adjust resepi sendiri.. hikhik.. sedap ?? ibu kata kureng sikit.. kurang perasa.. yela.. lama tak masak kan.. cmtue lew jadinya... lepas nie.. boleh improve lagi.. hikhikhik..

jom tengok apa yang atq masak


sayur masak lemak
bahan-bahan die.. kobis, carrot, bunga kobis bawang putih, bawang besar, santan, garam..
cara-cara die.. korang cari sendiri la erk.. tak susah pun buat tue.. huhu


ikan masak sambal
ikan dah goreng, cili giling, bawang dah blande, gula, garam, cili sos...
cara-cara die.. pun korang cari sendiri.. sebab atq masak tak ikut resepi


sambal kacang
yang nie leceh.. sebabnya kene guna ikan bilis.. kacang.. tempe.. dengan kentang...
cara-cara die... goreng semua tue.. pastu masuk dalam sambal yang tak basah.. kacau sehingga rata...


haha.. sori la ye..atq tak reti nak bagi resepi nie.. takpe kan.. blog lain banyak tulis pasal resepi.. search je.. pilih je mana yang nak follow.. hihi


*entry ekspress nie.. nak balik umah da.. 

bestnya duduk di teratak PINKY MOMMA

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hurm.. petang-petang sabtu nie.. bosan la.. lagi-lagi tengah kat opice.. lagi bosan.. lembab pulak diowg buat keje ari nie.. hurm...

tengah-tengah jalan kat group teriakan!!!.. tibe-tibe terjumpa satu blog yang nak rombak bloglist die.. hihi.. sape.?? dah terang-terang ada kat title entry nie.. hihi.. blogger mama terhebat ~ PINKY MOMMA~



mama terhebat nie nak atq bagitahu apa je pasal blog die.. hurm.. blog die lawa.. siyes lawa.. pastu entry die best.. lagi-lagi pasal perangai pelik.. alah.. yang die review perangai pelik blogger-blogger lain tue..

hurm. lagi...blog die warna pink.. sesuai gitu dengan nama blog die.. PINKY... even atq tak suke pink.. tapi atq masuk gak baca.. haha.. biaq pi la kan. blog die.. bukan blog atq..

satu je yang atq menyampah gler dengan blog die.. suruh copy header.. tapi die hide right klik.. cmne tue. cer cter... haish mama pinky nie... babab kang baru tahu... haha.. terpaksa la guna cara manual... print screen then crop header yang die bagi tue.. hahaha..

opsss.. kan dah terlebih kutuk.. nak sangat kan.. atq nie dah la memang jujur. lagi-lagi bab yang atq tak suke.. i'm sory.. *versi amir raja lawak

dahla.. tue je.. penat da membebel dalam nie... jangan marah ye mama terhebat.. atq cakap benda betul je.. syarat 1, 2, & 3 = done.. syarat 4 & 5 = kene tengok sendiri la erk apa die

*harap-harap mama terhebat nie tak marah 

kisah dolu-dolu :.KENE KURUNG DALAM TOILET.:

assalamualaikum wahai reader sekalian..

maaf sebab semalam tak update blog.. online pun tak... sebab semalam atq cuti.. sebabnya nak settle kan hal untuk atq pergi.. hurm.. nanti la atq cter ye... bila dah dekat nak pergi.. tapi lengan atq nie still sakit lagi sebab kene cucuk vaksin... hurm.. lenguh-lenguh..

dah lama atq tak cter pasal zaman dolu-dolu atq kan.. sebelum nie atq cter pasal penceroboh masuk kawasan asrama sekolah.. cuak tak cuak.. memang takut la..

hari nie atq nak cter pasal atq kene kurung dalam toilet.. abah dengan ibu atq yang kurung.. bukan cikgu or apa ye.. tapi abah ngn ibu atq cikgu...

dah banyak kali atq kene kurung dalam toilet.. sebab terlalu degil.. haha.. atq memang degil dari dulu sampai la nie.. tapi sekarang dah kurang degil da... sebab dah besar kan.. dah pandai beza baik dan buruk...

atq kene kurung dalam toilet sebab atq selalu balik lewat.. masa tue umur atq dalam 5 tahun ke 7 tahun la... masa arwah abah atq ada lagi... balik lewat tue.. takde la sampai lewat malam.. maksudnya balik dah masuk waktu magrib.. sampai kakak atq kene cari atq kat sekitar kawasan perumahan...

dekat dengan rumah atq ada bukit malawat dan taman alam... dulu kat taman alam.. ada playground best.. besar.. dan mencabar.. kat situ la port atq lepak dengan kawan-kawan atq... harap maklum.. kawan-kawan atq semua laki ye masa tue... kawan perempuan hanya ada di sekolah je.. hahaha...

lama gak lah atq kene kurung dalam toilet tue.. dari waktu magrib.. sampailah jam 9 ke 10 malam.. lama kan... menagis atq masa tue.. bukan akat nages je. siap melalak lagi.. haha.. abah bagi amaran kat kakak-kakak atq supaya jangan bukak selagi ibu atau abah yang tak bukak.. so.. memang diowg tak berani bukak la.. takut diowg pulak kene.. huhuhu..

pastu yang tolok bukak. jiran sebelah atq. atok.. die dah macam atok angkat atq.. wife die dulu yang jaga atq masa kecik dulu.. mengaji pun die ajar... so die pun dah anggap atq macam cucu die..

kalau atok tue tak tolong bukak.. tah sampai kul bape atq kene kurung dalam toilet tue... hurm... tapi disebabkan atq diajar dengan cara cmtu.. sampai sekarang kalau atq kuar malam.. atq akan set masa nak balik kul bape.. kul 10.. kalau boleh dah sampai rumah da... pastu atq dah tak nakal sangat.. macam sebelum tue... huhu..

alhamdulillah sebab atq dapat ibu dan arwah abah yang jaga anak-anak die... dengan penuh kasih sayang.. dengan tegas.. supaya anak-anak die berjaya masa depan.. terima kasih ibu ..abah..

= = = = = 

dalam kenangan

mohd salleh b hamzah
1957 - 31 ogos 1997
al-fatihah

*rindu kenangan abah dan ibu mendidik anak-anak die..

Friday, 29 April 2011

teringin hendak berjumpa.. kamu.. kamu.. dan kamu

assalamualaikum wahai reader sekalian..

atq dah banyak kali join gathering.. buat gathering.. jumpa kecil-kecilan.. tapi semua yang atq buat tue.. majoriti nya orang yang sama gak yang datang.. bukan atq tak suke.. suke.. besh!.. tapi atq nak gak jumpa muka-muka baru nie... macam

belah utara


  • amani
  • blogger uum
  • kak adish shida
  • kak aifa
  • blogger pantai timur yang ada dalam SB

belah perak
  • amal meor
  • kak qilah
  • blogger perak yang ada dalam SB

belah pantai timur
  • kak maera
  • ifti larina
  • amira anorah
  • kak qaseh
  • kak pinky momma
  • kak little ain
  • mira husin
  • blogger pahang, kelantan & terengganu yang atq kenal dalam SB

belah negeri sembilan
  • maira queen
  • blogger negeri sembilan budak SB
belah melaka
  • adlia
  • kak leen ismail
belah johor
  • yad'z
  • yana
  • blogger johor yang kat SB tue
belah serawak
  • kak sunah
  • blogger sarawak la.. pe lagi
belah sabah
  • krole zone
  • yang lain tak tahu sape dari sana
belah selangor & KL
  • trexx 
  • ramai yang atq nak jumpa belah selangor dan KL nie.. tapi takde kesempatan je nak jumpa.. hurm
orang jauh
  • semestinya ummi LM
nape atq asyik sebut SB je.. sebab atq lebih rapat dengan blogger yang kat dalam SAHABAT BLOGGER.. group pertama yang atq join.. so atq lebih rapat dengan diowg.. blogger yang bukan dari SB.. jangan terasa ye.. kalau boleh.. atq nak jumpe semua.. 



dengar kata.. dalam bulan 6 nanti.. ada gathering terbesar yang mengumpulkan semua blogger yang ada kat malaysia nie.. kakak atq cakap.. ada mention dalan WHI ke MHI tah.. harap khabar berita nie betul..baru syiok.. blogger berkumpul.. semua group bersatu-padu..



 *jangan terkilan ye sape yang atq tak mention nama tue.. atq tak ingat korang duduk mana.. nak bagi link pun.. tak ingat.. nak cari satu-satu malas.. hihi

Thursday, 28 April 2011

terjumpa HANTU dan BATU NISAN

assalamualaikm wahai reader sekalian...

atq dalam keadaan tak tenang.. semalam.. atq jumpa hantu... siap follow atq sampai kat rumah pun... ke mana atq pergi die ikut... arghhh... cuak sangat.. takut......

pastu hari nie... atq terjumpa batu nisan la pulak... kat highway... lagi bertambah cuak atq... seram giler la... fuh!! berdebar-debar sampai la nie... camne nie.. tolong atq.....

nak tengok rupa hantu dan batu nisan yang atq jumpa semalam ngn hari nie.. ada ka bawah nie... 

||

||

||

||

||

||

||

||

||





nie hantu yang atq jumpa
batu nisan yang atq jumpa

jangan mara na.... just kidding.. mintak dijauhkan dari nampak semua tue

*ini hanya sekadar gurauan ye

jangan jadikan benda yang SENANG sebagai alasan

assalamualaikum wahai reader sekalian...

hurm. ramai tak yang buat camtu... tadi ada sorang members kat sb tue. die ada masalah.. masalah die apa.. takpela.. taknak cerita dah.. biar dia pikir dalam-dalam.. dah buat keputusan yang paling tepat.. dan paling betul.. amin...

hurm.. ramai kot kat luar sana yang suke mencipta alasan.. benda yang kecik dan remeh pun boleh jadi alasan kan.. atq tak tuduh sape-sape.. sebab atq pun camtu.. suke mencipta alasan sebelum mencuba... yela.. selagi tak cuba.. selagi tue kita tak tahu benda tue susah atau senang kan..

tak salah kita mencuba.. lagi-lagi perkara yang baik.. perkara yang menentukan masa depan kita... perlu ke kita mencipta alasan untuk masa depan kita.. kejayaan kita.. rasanya tidak kot.. memang kita tak tahu masa depan kita cmne.. tapi waktu sekarang nie lah yang akan menentukan masa depan kita.. kita amik peluang yang ada depan mata.. kita cuba.. kita berusaha... insyaAllah masa depan kita success.. berjaya.. sape yang puas hati kalau kita berjaya.. kita juga kan.. kita juga yang bangga..


so.. lepas nie.. apa kata kita sedaya upaya untuk tidak mencipta alasan.. lagi-lagi bila perkara tue senang.. kita cuba dulu... dan rasa camne.. kalau ok.. proceed.. kalau kita rasa susah juga.. let it go begitu je.. tapi sayang lah.. dah separuh jalan.. tak kan nak biar camtu sampai diselesaikan... hurm...

solat istikharah.. solat hajat.. mintak Allah bagi petunjuk yang betul... mintak Allah tunjuk pilihan yang tepat... serah segalanya pada Allah...


baca.. pikir.. dan tepuk dada.. tanya diri sendiri


*cam tak paham je apa yang atq nak sampaikan nie..

dah lama plan.. akhirnya jumpa juga

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hari kamis sudah.. esok jumaat.. saya cuti.. hari sabtu keje balik.. huarghh!! malas... 

dah lama plan.. akhirnya jumpa jugak sorang blogger nie.. last jumpa die masa bulan 12 ke bulan 1 tah... lama dah tak jumpa... jumpa masa first time.. takde gambar.. tapi malam tadi amik gambar taw.. wee~ berguna gak handphone cikai atq nie.. haha


minggu lepas atq mintak blogger nie belanja abc.. tapi tak dapat sebab hujan lebat... malam tadi pun ujan gak.. tapi renyai-renyai je.. peduli apa atq.. nak pi jugak jumpa blogger tue.. huhuhu...


so.. malam tadi atq dapat jumpa blogger tue dan blogger tue belanja atq abc.. walaupun nampak sedap.. tapi hakikat nya... hurm.. tak sedap.. merah je leih.. haha... jom tengok blogger mana yang atq jumpa...






kenal tak sape nie.? blogger hebat nie
tgk die makan.. sampai ada 3 cawan depan tue
nampak sedap kan.? tapi hakikatnya.. hurm..
kakchik yang belanja atq masa nie.. hihi.. lain kali atq pulak belanje ye.. hihi... nanti kita jumpa lagi okie..


psst: kakchik.. aerobik bila pulak.?? hihi

Wednesday, 27 April 2011

DENGAR.. SIMPAN.. AMIK IKTIBAR

assalamualaikum wahai reader sekalian...

huarghhh!!! mengantuk sungguh hari nie.. dari pagi.. semalam pun sama... hurm.. semangat.??? sudah hilang sikit da.. huhuh...

sape kat sini suka bagi pinjam telinge die untuk mendengar masalah atau cerita dari kawan-kawan die.?? mesti ramai kan.. takkan kita berkawan sekadar untuk senang bersama.. masa susah.. biarkan die terkontang kanting.. kita larikkk.. taknak lah jadi kawan camtu...

bila kawan kita ada masalah.. kita dengar masalah die.. kalau dia perlu kan sokongan.. kita bagi sokongan.. bagi nasihat yang berguna.. jangan pulak suruh die pi bunuh diri ke.. pi minum racun ke.. pi merempit ke.. taknak lah camtu...

ramai yang sanggup jadi telinga kepada kawan-kawan kita.. tapi ramai tak yang simpan apa yang die cerita kat kita.. simpan sebaiknya.. macam kita jaga benda yang kita sayang.. ada tue ada.. tapi tak ramai.. lagi-lagi bila kita bergaduh dengan kawan kita tue. habis semua benda yang die cerita kat kita.. keluar.. marah punya pasal la kata kan...

sepatutnya benda tue tak boleh terjadi.. rahsia tetap rahsia even kita bergado dengan die.. kan..kan..kan...
macam pepatah orang dolu-dolu.. "biar pecah di perut jangan pecah di mulut".. kene pegang kata-kata tue.. sebabnya.. bila kita dah tersalah cakap.. dah jadi mengumpat.. tersalah fakta dah jadi fitnah.. bahaya kan...

bila kita jadi telinga untuk satu-satu cerita pasal kawan kita.. kita kene simpan.. dan amik iktibar dari apa yang die cerita.. macama atq.. atq suke amik iktibar.. dah terjemah dalam bentuk penulisan.. dan tulis dalam blog.. tapi ada cara gak.. jangan ngada-ngada nak mention nama.. dan jangan cerita apa yang kita dengar sebijik-sebijik... cuma kita simpulkan apa yang die cerita.. itu je.. jangan nak lebih-lebih..


jangan lupa nak amik iktibar dari apa yang kita dengar.. jadi kan pengajaran pada kita.. itu je...


*fuhh.. siap gak akhirnya.. lama betul entry nie.. banyak halangan

#5: 30 TIPS PENENANG HATI

assalamualaikum wahai reader sekalian..

lama dah kan atq tak sambung entry nie.. yela.. takde mood nak sambung entry nie.. ari nie atq sambung ye.... maaf ye..

17. RAIHLAH MADU TANPA MEROSAKKAN SARANGNYA

> jadilah seorang yang lemah lembut dalam berbicara, senyuman manis pada semua orang, tutur kata yang baik semasa berjumpa dan jadilah seorang yang pemaaf.. apabila kita mendengar kata-kata kasar, jangan ambil peduli dan jauhkan darinya tanpe perlu kembali.. jadilah seorang yang bila kita hadir, hadir dengan kegembiraan dan keceriaan dan jika kita pergi yang ada hanyalah kerinduan dan doa..

18. INGATLAH HANYAN DENGAN MENGINGATI ALLAH HATI AKAN MENJADI TENTERAM

>  perbanyakkan zikir dan mengingati Allah dikala kita kesusahan.. dikala kita ditimpa musibah.. dengan menyebut namaNya, perasaan kita akan berasa tenang, hati bahagia dan juga kita akan rasa lapang kerana kita pasrah dengan apa yang terjadi dan bersangka baik terhadapNya serta menunggu pertolongan daripadaNya..

19. JANGANLAH MENDENGKI ORANG RAMAI KERANA KURNIA YANG ALLAH BERIKAN KEPADA MEREKA

> hindarlah dari sifat dengki-mendengki ini dan mintalah perlindungan dari Allah semoga dijauhkan dari sifat dengki...

20. SAMBUTLAH KEHIDUPAN SEBAGAIMANA MESTINYA

> hidup didunia ini banyak cobaannya dan juga banyak keindahannya.. tetapi apabila ada kejahatan.. dinginkan dengan kebaikan.. hadapilah kenyataan dan janganlah lari dengan kenyataan tersebut..

21. KAMU MENJADI MULIA DENGAN MELIHAT ORANG-ORANG YANG DITIMPA MUSIBAH

> lihat keadaan sekeliling kita.. ada yang susah.. ada yang miskin. ada yang tak sempurna.. kita yang sempurna.. yang dalam keadaan senang ini.. perlulah bersyukur dengan apa yang ada.. kuatkan iman kita agar kita sentiasa bersyukur dengan apa yang kita perolehi..

22. SOLAT.. SOLAT

> jika kita rasa takut, resah, sedih, gelisah.. bangun dan solatlah.. insyaAllah kita akan tenang kembali.. solat dengan khusyuk... serahkan sepenuh hati kita semasa solat... berdoa semoga kita dijauhkan dari sifat-sifat yang boleh buat kita resah gelisah...

= = = = = 

~ La Tahzan ~

terlepas yang sebelum nie.?? atq bagi.. jangan risau.. #1, #2, #3, #4

* ada lagi 8 nie. secepat mungkin atq update ye.. maaf ye sebab lambat buat sambungan die

Tuesday, 26 April 2011

kisah dolu-dolu : PENCEROBOH DI SEKOLAH.:

assalamualaikum wahai reader sekalian..


semalam atq ada cter yang atq kene tegur dengan makhluk halus kan... hari nie atq nak cerita pasal penceroboh pernah masuk asrama perempuan kat sekolah atq...

= = = = =

perkara nie terjadi masa atq form 3.. sama tahun dengan atq kene tegur dengan makhluk halus tue.. tapi lain bulan la.. masa pmr sedang berlangsung.. dan takde paper sebab satu ramadan.. sehari sebelum paper math

perkara nie kecoh lepas kawan atq sendiri kene cuit masa die tido.. kat dada... pastu ada kes kain batik kawan atq hilang dan jumpa di bilik lain lah... kain batik ditukar kepada towel... macam-macam lah..

pastu ada gak kes yang konon-kononnya macam diraba masa tido... yang nie wallhu 'alam la... tapi masa satu ramadan.. malam klimaks die.. ktorang panggil... memang cuak habis..

malam tue.. ktorang baru je nak tido.. kononnya.. nak berjaga sampai pagi.. tapi tah kenapa.. tiba-tiba mengantuk malam tue.... yang berjaga budak laki je.. ktorang baru terlelap dalam setengah jam.. tiba-tiba budak laki kecoh-kecoh.. suruh budak perempuan bangun...

sebabnya diorang nampak bayang-bayang tengah masuk kawasan asrama perempuan dari jaring-jaring yang ada kat toilet...toilet tue selang satu bilik baldi dengan kawan atq punya bilik... dah kecoh-kecoh camtu... budak perempuan pun terjaga.. dah masing-masing menjerit la.. 

penceroboh tue menggelabah.. dan lari lintang pukang... budak laki pun join kejar penceroboh tue.. budak perempuan pun sama.. ada yang bawak kayu.. penyapu.. raket.. kayu hoki.. macam-macamlah...

malam tue juga.. tah mengapa.. pagar budak laki yang kat tangga berkunci.. sebelum nie.. tak pernah pun berkunci... pastu diorang pun robohkan pagar tue... yang peliknya.. penceroboh yang ktorang kejar tue.. kejap-kejap hilang.. kejap ada kat depan asrama.. kejap ada kat belakang asrama.. kejap ada kat kawasan dewan makan.. memang pelik..

dari apa yang diorang cerita.. ada ramai.. dalam 5 ke 6 orang camtu.. tapi tak tahu la.. atq tak join sesi polis n thief tue.. atq just jaga budak-budak nie je...

budak laki kejar penceroboh tue.. sampai kawasan sekolah sebelah.. tiba-tiba tak jumpa dah penceroboh tue.. ada yang cerita.. penceroboh tue join dalam group budak sekolah atq yang cari die.. tapi kan.. masa budak laki sekolah atq tanya imam surau kuaters guru kat situ.. die macam mengelak dari di tanya.. hurm.. mungkin terlibat.?? tak tahula...

ada satu malam tue.. ada akak form 5 tue.. ternampak muka penceroboh tue.. masa tue.. die baru nak tido.. pastu tibe-tibe die terasa ada angin yang lalu sebelah die.. die jenis yang cepat terkejut. die bangun.. dan terus bukak lampu.. dan peceroboh tue.. terus lari keluar dari bilik die.. tapi die tak perasan sangat muka penceroboh tue..

dan ada kes lagi masa sebelum sesi kejar-mengejar tue.. junior atq.. malam tue die tido pakai baju terbalik.. kononnya nak mengelakkan dari terkena pukau.. tapi esoknya. masa die nak mandi. die prasan baju die dah tak terbalik... dan ada pasir kat tepi bantal die... pelik kan.??

banyak lagi cerita pasal penceroboh nie.. tapi tue je yang atq ingat.. sebab lama die ada kat asrama ktorang.. dan ktorang je tak perasan...

*kalau ada salah cerita tue.. maaf ye.. sebab dah tak ingat sangat la

saya dah ada jiran tetangga

assalamualaikum wahai reader sekalian..


akhirnya.. apa yang atq nak dalam blog atq tercapai jugak... atq dah ada jiran tetangga... sama macam kak qaseh dengan abe kyle.. kak sunah dengan abg ady budika.. dan ramai lagi la... 


nak tahu sape jiran tetangga atq.??? jom kita turun bawah ye...

||||
||||
||||
|||||||||||||
|||||||
||||
||
|




tue dia jiran atq.. hihi.. tapi die tak buat lagi.. die nak balik melaka... hihi.. baik-baik ye awk.. hati-hati...


*gembira ada orang nak jadi jiran atq.. hihi.. terima kasih daun keladi ye

“My Life’s Story Blog First Giveaway” & "segmen blog saya dari krole"

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hurm.. pertama sekali. atq nak mintak maaf sebab terpaksa meng'combine'kan entry nie.. satu Giveaway & satu lagi segmen.. maaf ye kak my & krole...

“My Life’s Story Blog First Giveaway”

klik nie kalau nak join

1st.. kak my mintak atq kutuk blog die.. die taknak dipuji.. haha.. takdela.. die mintak cerita pasal blog die la.. hurm. blog die.. ok la.. smooth je warna die.. rasanya.. semenjak atq kenal blog kak my nie.. blog die lain.. tapi satu hari tue.. tangan die gatal sangat.. pi tekan classic templete. sekali bruk da blog die.. tapi lepas tue die cuba baiki blog die.. dan tuela ropenya sekarang... dulu pink.. sekarang biru.. kalau tak silap la.. cian kak my masa tue..


header die comey.. lagi gambar yang die tongkat dagu tue.. hihi... buat sendiri kan kak header tue.?? tahniah..
kak my nie.. entry die best.. even kadang-kadang je atq baca.. haha.. jujur nie.. jangan marah ye kak my... tue je kot.. rasanya takde da.. cuma.. bila kita mau ketemu ya.??

= = = = =

"segmen blog saya dari krole"

kalau nak join.. klik gambar.. last jam 6 ptg hari nie

alamak.. macam susah je nak cter pasal blog sendiri.. sebab banyak kelemahan la blog atq nie.. hurm.. takpela.. sedaya upaya atq cuba cerita pasal blog atq ye...


blog atq nie.. atq kadang-kadang je cerita pasal diri atq sendiri.. atq cerita sebab atq rasa malu.. hihi.. tak tahu kenapa.. dan kalau family. rasanya memang tak banyak.. sampai ada yang komen entry atq yang INI. die kata.. jarang cter pasal family.. hihi memang jarang pun...


tapi atq suke cter pasal apa yang atq dengar.. atq lihat dan apa yang atq rasa sendiri... means.. atq simpulkan apa yang terjadi.. atq terjemah dalam entry... dan kebanyakkan entri atq.. asal dari apa yang kawan-kawan share kan kat atq... means.. bila die ada sesuatu nak share la... kalay ada entry skema tue... maknanya.. tue atq amik dari buku or mana-mana bahan bacaan yang atq baca la.. atq suke share apa yang atq dapat dari apa yang atq baca..


dah alang-alang buat 2 segmen nie.. tag terus lah ye... hurm.. sape erk.??? tag elis wani dengan hurmm.. tak tahu nak tag sapa da.. haha.. sorang cukup ye kak my.. hihi

beringatlah orang belakang

assalamualaikum wahai reader sekalian

hurm.. masuk opice ari nie.. keciwa betul... yela... coklat yang atq bawak semalam dah abis dah.. just tinggal pembalut die je... hurmmm. :(

maksud title entey tue... bila kita makan sesuatu.. kita tak pikir orang belakang.. tak tinggalkan bahagian untuk orang belakang... 

atq tak kisah kalau die or sape-sape nak makan makanan atq.. tapi tolong lah tinggalkan sikit... coklat tue dah lama atq simpan.. even dah makan separuh.. tapi sebab takde feel lagi nak makan coklat.. atq simpan la.. so.. semalam atq bawak coklat tue pi opice... nak buat bekpes.. tapi tak sempat.. so bia kan jela.. pastu masa balik.. atq malas la nak bawak balik.. konon-kononnya nak makan ari nie la... tapi... masuk je opice.. tengok ats meja.. tingal pembalut die warna gold je... isi..?? dah takde da... :(

ya Allah.. saba jela... hurm.. takde rezeki... atq tak kisah.. cuma keciwa je.. yela.. budak opice atq nie ingat.. semua makanan yang ada kat opice nie.. guna duit opice.. tak pernah pun.. cuma sekali je.. bos besar bawak biskut.. dan lepas-lepas tue atq ngn nana yang topup makanan kat opice nie... tapi tuela.. bila dapat orang yang tak pernah ingat orang belakang.. camni... terpaksa berkira.. hurm...


harap sape yang kat luar tue yang berperangai camni.. beringat lah ye... makan share-share tue lagi bagus dari makan sorang-sorang.. dan even orang belakang tue takde kat rumah pun.. tinggalkan lah sikit... bagi die rasa.. kalo die kempunan kang.. tak pasal-pasal jadi macam mak si pekan... masuk batu belah.. batu bertangkup..

= = = = = =


*atq tak kisah die nak makan pun.. tapi tolong lah.. ingat org belakang.. tinggalkan sikit pun jadilah.. hurm.. tobat lepas nie atq taknak tinggalkan makanan kat opice lagi... dah banyak kali terjadi... terpaksa jadi selfish la cmnie..

Monday, 25 April 2011

kisah dolu-dolu :.AKU KENE TEGUR DENGAN MAKHLUK HALUS.:

assalamualaikum wahai reader sekalian..


malam nie atq nak cter yang atq pernah kene tegur dengan makhluk halus sebab atq nie terlalu berani macam masa kat sekolah dulu.. sebelum tue.. baca lah entry atq NAKAL ye..

ceritanya begini... terjadi masa atq nak PMR.. 

1. terasa lain macam

biasalah masa musim exam.. masing-masing stress even still awal tahun lagi.. ada satu malam tue.. atq tolong la rawat budak kene histeria... mula-mula atq ok je.. pastu atq rasa macam tak sedap badan... then lepas tue atq nages.. kawan atq puas pujuk.. atq still nages gak.. pastu masa kuliah magrib.. kawan atq yang dok kat belakang atq.. die rasa lain macam.. die memang boleh rasa benda-benda cmni pun.. tak lama lepas atq ok sendiri... 

2. kene tegur betul.. tapi melalui kawan baik atq

perkara nie terjadi masa atq form 3 juga.. lagi nak dekat exam masa nie.. bila tue tak ingat la.. kawan atq sendir yang kene histeria.. selalu nages-nages.. malam-malam.. die terdengar suara-suara yang ta sepatutnya kat katil die.. tiap-tiap malam die takut nak tido.. dan terpaksa tido dengan akak bilik die..

satu hari tue.. lepas balik sekolah.. die tido la kat katil die.. pastu dalam kul 2.15 ptg camtu die bangun.. dantibe-tibe die kene histeria.. die bangun sebab nak pergi prep petang.. atq dok asrama.. teruk gak la die kene masa tue.. so die dibawak ke bilik gerakan... ada lah yang teman die kat situ sementara tunggu ustaz datang untuk ubat die..

dan dalam masa tue... tiba-tiba benda tue ada cakap yang die tak suka budak sekolah atq buat perkara-perkara yang dilarang.. macam kapel.. pengotor dan sebagainya lah.. kalau tak silap atq... sebelum tanah tue nak dibuka untuk kawasan sekolah.. ada perjanjian.. perjanjian die tuelah.. tak boleh berkapel.. tak boleh kotor dengan apa tah satu lagi.. tak ingat dah...

pastu masa proses berubat tue.. die ada cakap.. yang die tak suke budak kapel.. budak yang berani sangat dengan apa tah satu lagi.. tak ingat.. siap sebut nama lagi... dan nama atq termasuk dalam BUDAK YANG TERLALU BERANI.... mula-mula atq tak tahu.. malam tue.. masa perjumpaan asrama.. ketua asrama cakap.. ya Allah masa tue.. atq terkejut.. dan memang down la semangat atq.. seminggu la gak macam tak bermaya masa tue....

serius yang atq takot gler masa tue.. dan alhamdulillah lepas je kene tegur.. atq tak lemah semangat. dan atq boleh gak membantu masa budak-budak kene histeria kat skola dulu.. 

= = = = = 
*cerita nie atq dah tak ingat sangat.. tapi lebih kurang camtu la.. dan ini betul-betul terjadi kat atq... ibu atq tak tahu masa tue.. tapi akak atq yang bagitahu kat ibu.. atq ngn kakak atq dulu satu sekolah..

Segmen AKU mengenali blogger/kawan.. :)

assalamualaikum wahai reader sekalian...

jom join segmen nie ramai-ramai.. gula-gula hati masam nie jemput atq join kat wall fb atq lagi.. die kata. kalau jemput kat SB.. nanti post tue ilang.... so kene la buat.. dapat jemputan khas.. hihi...

senang je.. takya letak header die.. die kata tak yah. so tak yah la kan.. hihi.. jawab je soalan yg die bagi..

= = = = =

1. Nama korang beserta dengan umur, status pendidikan, url blog dan nama blog 
 > nama samaran ATIQ.. nama penuh.. atiq salleh.. umur.. baru 20-an.. dah lepas spm 4 tahun.. kira sendiri la ye.. url blog http://atiqsalleh.blogspot.com dan nama blog. ForeverLove

2. Sejak bila korang menceburi dunia blog dan sebab yg menyebabkan korang join dunia blog?
> 1 tahun, 1 bulan, 3 minggu & 5 hari.. Daisy Path la cakap.. dan sebab buat blog.. ikut kawan kolej.. macam syiok je..

3. Apa pengisian di entry yg korang buat di blog korang?
> entry.? kadang-kadang pasal apa yang atq rasa.. dan atq suke cter dari apa yang atq dengar.. dari pemerhatian atq.. kalau entry yang berat-berat berunsur nasihat tue.. atq copy dari buku je.. tp atq olah balik ayat die...

4. Kongsikan group blogger yg telah korang join dan fan page blog korang kalau korang ada.
> group blogger banyak.. dah pernah buat entry pun.. kat SINI.. dan fan page blog banyak la.. tapi satu jela yang atq stick.. kat SINI juga..

5. Kongsikan perkara - perkara yg korang rasa menjadi satu perkara yg tidak wajar dilakukan dlm blog korang.. cth mcm lagu dgn autoplay ke...
> yang tak perlu dalam entry.?? banyak kot.. satu-satu nya kat entry INI.. entry yang rasa bakal tulis benda tak elok. macam mencarut bagai.. selain tue.. lagu tue boleh.. tapi jangan lagu yang rancak la.. yang boleh buat orang terkejut beruk...

6. Korang mahukan blog korang lebih
> apa yang atq mahu kan dari blog atq nie... cuma entry atq nie boleh dijadikan bahan dakwah.. bahan penenang diri.. bahan muhasabah diri.. tue je

7. Komuniti blogger
> komuniti blogger sekarang nie.. bukan macam dulu.. just dalam alam maya je.. sekarang alam realiti pun ada gak taw.. macam entry INI dan INI

8. Nasihat atau tips-tips yg ingin dikongsi dgn blogger lain..
> tips.?? atq tak tahu sangat nk bagi tips nie.. tapi ada la sikit.. jangan kita follow orang tue dengan harapan die akan follow kita balik.. follow seikhlas hati sebab entry yang bermanfaat dan sebagainya.. pastu kalau bleh entry tue.. lebihkan kearah kebaikan.. setiap apa yang kita tulis.. akan dapat pahala jika ada orang mengamalkan.. benda yang baik lah.. yang buruk.. sebaliknya lah..

9. Apa yg korang mahukan dari sesuatu blog tu supaya korang akan follow mereka?
> tak susah.. entry yang best je.. pastu blog tue jangan serabut sangat.. dan jangan banyak scroll.. penat nk scroll sampai bawah.. *blog sendiri pun scroll banyak gak..

10. Pendapat korang tentang blog aku...
> pendapat blog fifah aka boboiboy nie.?? ok je.. ringan... kemas... tulisan dengan background contra.. senang nak baca...

11. tag....
amani
nana
pioush dosh

* nama sebenar atq?? takyah tahu la ye.. nama biasa2 je pun..umur tue.. kira sendiri la erk...

bersabarlah wahai hati

assalamualaikum wahai readers sekalian...

nak sambung entry INI... kadangkala apabila kita berterus terang apa yang kita tak puas hati dengan die.. ada gak yang tak dapat terima.. sebab die.. hurm.. tuan punya badan la yang tahu sebab apa.. even dah cakap ibarat semanis kurma kan.??? takpe... jangan berkecil hati.. tetapi.. bersabarlah..

bersabarlah... ada manis nya bila kita bersabar... ada hikmahnya... disebalik tue.. insyaAllah.. mungkin die tak dapa terima sebab die pikir itu bukan salah die or apa... tapi satu hari.. die akan pikir balik apa yang kita terus terang... die akan pikir dalam-dalam.. dan mungkin sebab nak berselindung.. tue la die tak terima terus terang kita tue...

seorang yang nak jadi lebih baik dari semalam... perlu terima semua apa yang diperkatakan oleh orang.. orang lebih tahu perangai kita.. cara kita... dari diri kita sendiri... even tak boleh terima apa yang dikhabarkan tue... kita cuba ambil.. dan pikir nape die cakap camtu.. kenapa die tak selesa dengan kita. tak puas hati dengan kita.. semua benda yang dibuat.. mesti bersebab...

tinggikan sifat sabar kita dalam diri... dan berdoa moga Allah buka hati die untuk menerima apa yang kita terus terang pasal die... dan lepas tue.. cuba berbaik.. jangan nak masam-masam muka... even mula-mula die tak layan kita.. tapi bila lihat kesungguhan kita.. insyaAllah hati die akan terbuka juga... dan hubungan akan jadi lebih baik dari sebelumnya... insyaAllah...

* berdoalah kepada Allah semoga Allah tebalkan sifat sabar dalam hati kita...

Sunday, 24 April 2011

tak puas hati.?? TERUS TERANGLAH

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hurm... kat sini.. sape yang senang tak puas hati dengan orang.?? ce cter.. ce angkat tangan.. ok.. sendiri nampak dah la ye..hihi..

tak puas hati.. tacing.. sentap bagai la.. semua sama.. rasa macam kita diperlekehkan.. diperkecilkan.. diburuk-burukkan... ada kan yang pernah rasa semua nie... 

then apa yang korang buat if bila terasa hati.. terkecil hati.??? ngumpat belakang.?? menangis.?? sumpah seranah.??  ada tak yang berterus terang bila terasa hati dengan orang lain.?? mungkin ada tapi tak ramai.. dan payah nak cakap kan...

mungkin ramai yang tak berani untuk berterus terang bila kita berkecil hati dengan seseorang.. sebabnya takut kita termaki die.. tercakap benda yang tak elok kat die... lebih kurang camtu la... tapi sebenarnya.. dengan cara berterus terang tuelah akan buat kita lega.. lepas semua masalah yang terbuku dalam hati kita nie...

nak terus terang pun.. ada caranya... cakap elok-elok.. guna ayat yang paling lembut.. yang paling sedap dibaca... insyaAllah orang yang buat kita terasa hati tu eboleh menerima apa yang kita sampaikan... dan die pun akan mintak maaf kat kita balik...

memang bukan mudah untuk menjadi seorang yang berterus terang.. seorang yang jujur.. takut orang lain pulak yang terasa dengan kita.. tapi effact die.. bila jadi orang yang berterus terang nie.. masalah kita kurang... sebab kita boleh selesaikan satu persatu masalah yang dihadapi... tapi ada gak keburukannya... kalau terlalu berterus terang.. ada orang yang tak boleh terima... so kene pandai balance la ye...

hidup kat dunia nie banyak cabaran.. bila kita tak kuatkan hati kita untuk terima segala cabaran yang datang.. lama-lama.. kita yang jatuh... sentiasa ingat pada Allah... berdoa moga Allah kuatkan hati kita untuk tempuh semua liku-liku kehidupan nie.. insyaAllah semua akan ok...

* ada sape-sape tak puashati dengan atq.?? terus terang ye. jangan ngumpat belakang.. tak baik.. dosa lagi...


suasana SAHABAT BLOGGER kembali seperti dulu

assalamualaikum wahai reader sekalian...

hurm.. masih berjaga lagi atq nie.. even dah lewat malam.. sok cuti.. pesalahnya nk tido lewatkan...

tadi.. kyerull ada tulis kat post SB.. die nak cuba mengimbau kembali kenangan SB masa tengah meriah.. tak lama mana pun.. 4 bulan lepas... sambutan.. memang hangat.. boleh dikatakan orang lama SB pun join.. termasuklah atq...

mula-mula noti takdelah hebat mana...

bagi makan kat gambar nie.. nty die gemok la

 = = = = =

pastu dah jadi balik macam 4 bulan lepas...

klik gambar bagi die gemok sikit ye
 = = = = =


dan yang paling penting..... ahli SB semakin hari semakin bertambah... dan dapat print screen nom lawa..  

bagi gemok..klik la die
 = = = = =
dan jangan lupa vote design baju untuk dijadikan tshirt rasmi sahabat blogger di  

Saturday, 23 April 2011

kehilangan satu follower

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hurm.. terkejut.?? sikit la.. yela.. pagi tadi ada 62.. la nie ada 61.. hurm.. takpe la,, nak buat camne... tapi atq ada nak pesan sikit nie..

"terima kasih sebab follow atq sebelum nie.. dan maaf jika ada atq buat kamu terasa hati.. atau pun entry atq tak dah tak sesuai untuk kamu.. atau kamu dah tak suka saya... dan kalau kamu tutup blog.. hope lepas nie.. ada balik semangat berblog tue  ye..." 

nie je yang atq dapat pesan... nway.. i'm hapy if followers tak ramai...

hapy blogging ya..


*dari tadi pikir mana ilang satu nie..

JOM MAIN VOTE-VOTE

assalamualaikum wahai reader sekalian..

hari nie atq nak jadi promoter la.. promote contest dan blog orang.. jom.. sape yang tak vote lagi tue.. vote ye..

yang dari DIGI WWWOW AWARDS nie ramai geng atq yang join.. tapi atq malas nak promote semua.. haha.. jom tengok sape insan terpilih atq..





dan satu lagi dalam blog ini wootwoot.. contest blog tercantik... kat sini atq nk promote blog raksasa je.. haha..

vote  

no. 46 (ctrl+f) = misztrex

"http://misztrex.blogspot.com/"

jalankan tanggungjawab anda sebagai peminat setia blogger-blogger di atas ye.. hahaha

kisah dolu-dolu :. AKU NAKAL .:

assalamualaikum wahai reader sekalian...

atq dah takde idea nak tulis apa sebenarnya.. macam semua dah tulis.. tapi sebenarnya ada lagi yang tak disampaikan.. takpela.. atq nak mengimbau kembali kenangan masa atq nakal dulu.. boleh ye..

1. JAHITAN DIKEPALA


> ceritanya macam nie.. masa atq 6 or 7 tahun mungkin... family atq balik la seremban.. rumah makcik atq tue berbukit.. so memang seronok lah kalau main guling-guling... satu hari tue.. atq main beskal.. tengahari... ibu tak bagi.. yela.. panas kan. main sorang-sorang lak tue.. sepupu atq tak join.. kayuh beskal pusing-pusing kawasan rumah.. pastu masa atq kayuh turun bukit.. then lalu kat jalan antara rumah-rumah tue.. tah macam mana... hilang kawalan... myb setan tolak kot.. haha.. termasuk dalam longkang.. then terkene bucu longkang.. pergh.. terkoyak dahi.. sampai nampak tulang doc kata..


rim beskal bengkok.. seliper sebeah hilang.. pastu ibu risau la atq tak balik-balik lagi.. ibu suruh sepupu atq cari atq.. then die nampak atq dalam logkang.. die tolong tarik atq naik atas.. tapi masa tue atq tak nages pun.. padahal darah dah mencurah-curah ke ladang gandum tue.. abs baju atq penuh dengan darah.. siap menitik kat jalan lagi.. muka dah macam zombi.. penuh dengan darah.. tapi atq tak nages.. rasa sakit pun tak..
eti

masa masuk rumah.. terkejut ibu, abah dah semua la.. selamat makcik atq nurse.. die bagi rawatan awal.. bagi basuh dulu.. then baru bawak pi ospital seremban.. terus masuk emergency.. kene 13 jahitan kat dahi nie... masa jahit tue baru atq nages.. bukan takat nages je.. meraung-raung sekali.. sakit gler... adala dalam 2-3 minggu bertampal dahi nie dengan kapas putih.. ada gambar.. tapi tah kemana tah... sampai sekarang ada parut tue.. dan makin lama makin panjang sebab atq makin tembam.. haha..


2. TERSAGAT BATU KAT BAWAH BIBIR


> nie jadi masa atq darjah satu or darjah 2.. jadi masa atq tengah tunggu ibu amik balik sekolah.. ibu amik lambat masa tue.. tinggal atq dengan akak atq je kat sekolah... yang lain semua dah balik da... pastu atq panjat la pokok yang ada kat kantin tue.. nak hilangkan bosan.. pastu masa ibu datang.. excited kan... menggelabahlah turun dari pokok tue.. pastu tetibe kain sekolah atq tersangkut kat tunggul kecik yang ada kat tas pokok tue.. mungkin bekas dahan patah kot... dah tersangkut kain kat tunggul tue.. pe lagi.. kepala atq kebawah.. kaki still kat atas.. then bawah bibir nie tersagat batu yang ada kat bawah tue.. 


yang nie atq selamat.. sebab tak kene jahit.. tapi kain koyak.. luka dalam dapat la.. selamat tak tembus sampai dalam mulut.. banyak gak lah darah.. nages.?? tak sure.. tak ingat... dan parut tue still ada lagi bawah bibir nie...


3. TOLAK JIRAN MASUK LONGKANG


> part nie lawak sikit.. atq suke main kat longkang.. bersantai tepi longkang.. yela.. tangkap ikan.. baling batu kat ketam batu tue.. pastu satu hari tue.. atq lepak ngn kawan atq kat tepi longkang depan umah atq.. yang kawan atq tue macam gedik sikit.. atq geram ngn die sebab die manja-manja dengan mak atq.. haha.. jeles punya pasal.. balas dendam dengan tolak die masuk dalam longkang..


die kuar dari longkang tue.. dalam keadaan berlumpur.. hitam lak tue..dan lepas tue.. die mandi ka umah atq.. pakai baju skirt kakak atq.. hahaha... memang puas.... masa tue dapat balas dendam...

= = = = = = 


banyak lagi cerita nakal atq.. tapi lain kali la sambung ye.. baca yang nie dulu.. 


*atq nakal tak????

Friday, 22 April 2011

Segmen The Garang - Zaman Paling Best Bagi Anda

assalamualaikum wahai reader sekalian...

nak tunggu amal jemput atq join segmen die.. memang tak dapek la macam die jemput kak sunah... ok amal takpe.. merajuk 40 saat... sebab die tak jemput.. atq taknak letak header die.. haha.. padan muka amal..

zaman satu : zaman kanak-kanak...

> dulu masa atq tecik.. atq nie macam lelaki.. yela.. dah kawan dengan lelaki.. jadi macam laki la.. rambut pendek.. seluar pendek.. pastu atq mana main masak-masak nie.. main mainan pompuan. kalau main kawen-kawen.. tue pun dengan sepupu.. dan atq jadi ayah.. haha.. masa dolu-dolu.. atq suke main race beskal.. budak laki pon kalah dengan atq.. haha.. gler laju atq bawak.. main sampai magrib.. port lepak atq kat taman alam.. kuala selangor.. dah magrib pon.. tak reti-reti nak balik.. pastu ibu suruh akak atq yg ketiga tue panggil atq.. then. pe lagi.. dah balik magrib.. kene sebat kurunglah dalam toilet yang dikunci dari luar sampai kul bape pun.. selalu sampai kul 930 malam la.. tue pun sebab atq dah melalak-lalak.. atok sebelah yang tolong bukakkan. kakak atq pun tak berani nak bukak.. takut kene marah...

zaman dua : zaman sekolah rendah..

> dulu kat skola agama.. sekolah kebangsaan ta best. sebab jadi mawas pengawas.. time rehat je pantang.. makan 5 min.. main 15 min.. main bukan main pe taw.. main galah panjang.. sampai terbelah kain taw.. pergh.. terbelah sampai ke lutut.. haha.. lepas rehat je.. masuk kelas.. cari kipas.. nak sejukkan badan.. kain dah tetas.. pakai seluar kat dalam pulak.. masa nak main je.. bukak kain.. pastu angkat baju sampai pinggang.. sebab nak senang lari.. haha.. memang comot la masa tue.. huhu.. tapi best... pastu beli pemadam.. main lawan pemadam pulak... yang nie atq tak ingat sangat..

zaman ketiga : zaman sekolah menengah..

> zaman nie best sebab baru kenal dunia sebenar... tapi otak masih terperap kat kawasan sekolah.. haha.. yela dok asrama.. masa nie baik sikit la.. yela.. sekolah agamakan.. kalau buat perangai pun.. takde la sampai ibu atq kene panggil dek HEM kan.. hihi.. rasanya yang paling teruk atq kene masa time nie.. kene sebat kat kepala sebab fly lepas PMR.. tue je.. kat sini la jugak atq belajar apa itu erti sahabat yang sebenar... kenangan masa nie.. hurm.. masa atq form 1.. atq main sepak takraw kat padang.. pastu abg form 5 nampak. die bagitaw akk form 5.. then kene toche.. dan atq nie kira terkenal kat skola sebab kakak atq ada 2 orang sekolah yang sama.. diowg baik.. atq je yang nakal.. banyak lagi kenangan kat skola menengah nie. malas nak taip.. panjang sangat nanti.. cukup la erk...

= = = = = 

atq suke 3 zaman nie je.. yela.. zaman masa belum matured.. atq tak suke zaman masa universiti sebab pengurusan tah pape.. tak suke zaman keje sebab penat je lebih.. zaman kawen.?? belum lagi.. bakal menyusul.. bila.?? tunggu....


*amal.. atq malas nak masukkan gambar la.. boleh ye...

Memori Blogger saya | Ini blogger yang pernah saya jumpa Face 2 face.

assalamualaikum wahai reader sekalian..


emanTheHalia ajak atq buat nie.. macam syiok lak kan.. jom buat ramai-ramai..


@amal : jumpa sehari sebelum pi broga.. 2 hari sebelum gath kat TS.. lepak kedai minum ptg.. saje nak kenal @naim yang kenalkan

@acap: sama gak macam amal.. jumpa pestime pakai baju melayu.. yela.. ari jumaat


@naim: sekepala sebab sepersatuan kat KUIS.. bsmm la.. pe lagi


@broframestone: pestime jumpa kat broga.. best borak dengan die


@hanz: nie bro yang bawak die.. tak suke bergambar.. lawak bodo je kejenya. pastu banje atq makan.. haha


@azrul: bro bawak gak nie masa daki broga sama-sama


@kakrin: broga tempat perkenalan.. hihi.. bro gak yang bawak


@norfanil: broga juga.. bro jugak yg bawak


@faten rosli: pestime jumpa masa atq mandi wetworld shah alam.. dapa lepak malam je.. masa thaipusam


@eliswani: kawan plkn nie.. 


@nana sahri: kawan sekolej, sebilik, sepersatuan, setempat kerja


@kyerull: jumpa kat TS.. pakai baju melayu.. menarik perhatian betul


@cik bulat: budak KUIS.. tapi pestime jumpa kat TS.. gerak sama-sama dari KL sentral


@hasifzul: pakat jumpa die masa konon-kononnya nak main bowling kat PAS.. tapi tak dapek.. jumpe kejap je.. kat TS makin rapat dengan die.. sekarang die sombong.. haha


@KSP: KL sentral tempat pertemuan pertama.. jalan sama-sama ke TS.. masa pes gath


@taufiq jabir: orang kampung atq ni.. tapi jauh sikit.. photographer.. hihi.. kat TS gak jumpe..


@hidayati: kawan CB.. jumpa kat KL sentral.. jalan sama-sama ke TS.. budak KUIS gak


@yuyu zulaikha: jumpa kat TS.. ikut abg ben.. satu kolej. tapi tak pernah perasan pun die kat kolej. haha


@nadiah ayob: jumpa kat TS.. tapi tak sempat borak.. pastu pi bangi.. nad yg bawak pi mam


@ciklalala: makan sama-sama masa kat bangi tue... dengan @faziera..


@faziera: kenal kat gath shah alam.. tapi kenal gitu-gitu je..


@andy: kenal tak rapat.. kene interview oleh 1tube.com dengan @tia


@tia: kenal kat SB.. bro punca segala.. kat TS excited jumpa die


@yaya: kat TS... terus peluk atq.. terkejut gler time tue.. hihi


@akmalhilmi: borak habis-habis masa tengah tunggu budak-budak nie datang kat gath shah alam


@tetopek: kenal kat gath shah alam.. rapat lepas tengok kyerull kat ospital


@ery: kenal kat gath shah alam.. tertarik dengan merah die.. rapat pun masa kat ospital KL


@emanthehalia: sama macam @ery & @tetopek


@taufiqhelios: kat TS tak cam pun.. kat shah alam baru rapat


@eazy: sama macam @taufiqhelious


@cikakin: kenal kat shah alam


@kakhanim: senior sekolah.. baru rapat lepas jumpa kat shah alam


@muniraraksasa: shah alam punca segala


@aqu api: shah alam baru rapat


@syafiqrosli: kenal masa kat TS.. rapat masa kat melaka.. rapat lagi lepas tompang die pi ospital dengan @nisakay


@ahmadjer: orang setaman nie.. haha.. rapat lepas sakat die kat shah alam


@yusufrosli: along nie atq baru je jumpa die masa kat kepci selasa lepas... amik kek lapis kat @amalina & @adybudika


@amalina pelangi: nie tempat atq lepaskan tension.. pi shah alam. ajak die makan


@adybudika: kenal kat TS.. rapat kat SB.. tolong kak @sunah pas kan kek lapis sarawak kat atq


@habibihamid: mama nie atq jumpa masa kat melaka.. tapi time tue kena gitu-gitu je.. bila tah nak jumpa lagi


@zatyfaisol: melaka tempat pertemuan


@adlia: melaka juga.. jumpa erk nanti

@syafikway & @faizalfreidley : kenal camtu2 je.. masa kat shah alam. datang lambat.. tak boleh nak borak lebih

@dan semua-semua lah... tak ingat dah atq jumpa sape lagi.. tapi memang ramai la...


*maaf ye sape yg atq tak mention nama.. dah tak ingat... ramai sangat.. nway.. korang memang best... sayang korang ketat-ketat

*terpaksa kecikkan tulisan.. sebab panjang sangat



DOA RABITAH

assalamualaikum wahai reader sekalian

pagi jumaat nie.. atq start entry atq dengan doa.. semoga persahabatan kita berkekalan sampai bila-bila hendaknya.. insyaAllah.. amin

"ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihiMu
bertemu mematuhi perintaMu, bersatu memikul beban dakwahMu
hati ini telahmengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariat Mu
maka eratkanlah ya Allah akan ikatanya
kekalkan kemesraan antara hati-hati ini akan jalanNya yang sebenar
penuhkanlah hati ini dengan cahaya RabbaniMu yang tidak kunjung malap
lapangkanlah hati-hati ini dengan cahaya limpahan iman dan keyakinan serta keindahan tawakal kepadaMu
hidup suburkan hati-hati ini dengan ma'firat tentangMu
maka matikanlah pemilik hati-hati ini sebagai syuhada dalam perjuangan agamaMu
Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik pertolongan"

amin ya rabbal alamin

*kenangan SMKAKS menggamit kembali dalam ingatan. rindu theXgeneration

Thursday, 21 April 2011

entry KHAS untuk kakak ku

assalamualaikum wahai reader sekalian..

nak update juga.. peduli pe.. kalau suka.. baca sampai abis.. kalau tak suke sila tekan 'x' kat atas tue...

atq saje je buat entry untuk die. sebab esok die ada paper last.. untuk final exam.. sem last.. tahun last juga.. semua last la..

satu je nak pesan sebenarnya...

GOOD LUCK.. BUAT ELOK-ELOK.. POINTER TUE JAGA.. NANTI KANG DAPAT SURAT MERAH LAGI... DAN SEMOGA LULUS DENGAN CEMERLANG YE.. NANTI BOLEH GRADE SAMA-SAMA...

hahaha.. pesanan tak boleh blah.. haha.. nak tengok tak akak atq nie.. die la penasihat imej atq.. perunding imej atq....







yg pakai selendang coklat tue akak atq
* haha.. tak pernah2 buat cter pasal die.. haha

BERLAPANG DADA MENGHADAPI KRITIKAN #2

assalamualaikum wahai reader sekalian...

sambungan dari entry INI .. so atq malas nak cter panjang.. sambung bawah jela

5. MENILAI DIRI

> jujurlah pada diri sendiri ketika menerima kritikan... jangan pula nak salahkan pengkritik atau menyalahkan orang lain.. tak baik tue..

6.  PERBAIKI DIRI SENDIRI

> perbaikilah diri sendiri dengan bersungguh-sungguh.. ungkaplah rasa syukur akan kritikan yang diterima dan mintalah kepada Allah kerana segala perubahan hanya terjadi dengan izin dan kekuasaanNya...

7. MEMBALAS BUDI

> jangan lupa untuk berterima kasih kepada pengkritik kerana kritikannya yang akan membuat kita berubah..


*kalau takde kritikan.. cmne nak jadi lebih baik.. lebih hebat macam entry INI

BERLAPANG DADA MENERIMA KRITIKAN #1

assalamualaikum wahai reader sekalian..

dalam dunia nie.. tak semua orang boleh terima kritikan kan.?? lagi-lagi bila kritikan yang kaw-kaw punya.. takpe.. mula-mula memang camtu. tapi kita kene ubah sikap kita tue.. ada caranya macam mana nak jadi seorang yang boleh menerima kritikan...

1. RINDUILAH KRITIKAN DAN NASIHAT

> sepatutnya kita perlu rindu menjadi orang yang perlu diperbetulkan dan rindu untuk dinasihati.. tanamkan persepsi yang baik terhadap kritikan dalam diri kita bahawa kritikan itu bagus.. kritikan adalah kunci kejayaan, kemajuan menaikkan prestasi, darjat, dan kedudukan yang lebih baik...

2. CARI DAN BERTANYALAH

> berlajarlah bertanya kepada orang lain dan menerima segala saranan yang diberi.. carilah teman yang mahu jujur untuk saling memperbetulkan.. bertanya akan kekurangan diri kita pada orang yang dekat dengan kita.. 

3. MENIKMATI KRITIKAN


> persiapkan diri kita untuk menerima kenyataan bahawa pembetulan itu tidak selalunya sesuai dengan keinginan kita. adakalanya isinya betul tapi caranya salah.. takde kerugian pun bila diperbetulkan.. jadi bila ada yang menkritik cuba jangan memberikan komen, jangan memotong percakapan dan jangan membantah.. belajar untuk berdiam dan menjadi pendengar yang baik..

4. SYUKURILAH

> jangan beri sebarang komen kecuali ucapan terima kasih kepada pemberi kritikan.. tunjukkan wajah yang bersungguh-sungguh dan penuh perhatian.. sertakan namanya dalam doa kita terutama bila kita ingat akan kebaikan yang pernah diberikan..


* ada sambungan.. haha.. malas nak taip panjang-panjang.. korang bukan nak baca pun panjang-panjang




pendapat AKU | DIA | KAMU | DAN MEREKA adalah berbeza

assalamualaikum wahai reader sekalian..

pendapat.. masing-masing ada pendapat.. tapi ada tak pendapat yang sama?? ada.. tapi jarang jumpa.. yang menyokong pendapat tue pendapat..

lain orang lain pendapat... lain cara penyampaian. lain pengetahuan dan lain cara paham... tapi bila seseorang tue meluahkan pendapat.. jangan kita bangkang pendapat die.. tak setuju boleh.. mungkin pendapat die ada yang tak betul.. tapi cuba kita pikir dari segi yang lain...


dan bila kita tak suke dengan pendapat tue.. takyah la sampai nak tacing-tacing. jangan lah nak marah-marah.. bia kan je.. kalau nak lebih sikit... pikir kenapa die bagi pendapat tue.. mesti ada sebab kenapa die bagi pendapat tue...


tapi jangan salah pilih pendapat.. pilih pendapat yang bagus.. pendapat yang mengajak kita ke arah kebaikan... pikir dalam-dalam...


dan bila kita nak bagi pendapat kat orang lain.. kita pun perlu camtu gak.. cuba sedaya upaya kita bagi pendapat yang paling bernas.. yang boleh membawa orang bukak pikiran die...

*dah tahu nak tulis apa dah.. kalau salah harap ditegur ye

Wednesday, 20 April 2011

#4: 30TIPS PENENANG HATI

assalamualaikum wahai reader sekalian..

wah.. masih berhutang lagi rupanya.. takpe.. atq sambung terus la erk..

11. SESUNGGUHNYA SETIAP KESUSAHAN ADA KEMUDAHAN

> janganlah kita menyempitkan fikiran.. fikirlah luar dari kotak.. fikirlah bahawa ada kesenangan selepas kita dalam kesusahan..

12. LAKUKAN DARI JERUK NIPIS MINUMAN YANG MANIS

> orang yang pandai akan mengubah kerugian menjadi keuntungan sedangkan orang yang bodoh dan penakut akan menjadikan musibah yang menimpa kepada 2 musibah..apabila kita ditimpa musibah.. pandanglah dari segenap sisi.. gunakan peluang yang ada untuk mendapat kebaikan darinya

13. SIAPAKAH YANG MEMPERKENANKAN DOA ORANG YANG KESUSAHAN APABILA AI BERDOA KEPADA-NYA

> menjadi kewajipan kita memohon kepada Allah apabila waktu susah dan senang.. besandarlah kepadaNya ketika kita menghadapi cubaan.. mohonlah bantuanNya apabila kita mengadapi kesusahan.. memohon, menangis dan pasrah apabila kita memohon padaNya.. dan kita akan segera menemui jalan keluar dan kemenangan.. jika percaya padaNya.. kita akan perolehi segalanya.. dan jika kita hilang kepercayaan padaNya.. kita akan hilang semuanya.. perbanyakkan ingat padaNya dan mintalah pertolongan padaNya jika kita ditimpa kesusahan dan musibah

14. JADIKAN RUMAHMU SEBAGAI TEMPAT YANG LAPANG

> menyendiri dan muhasabah lah diri kita apabila kita ditimpa kesusahan.. bentuklah keperibadian diri sehingga hati menjadi tenang fikiran menjadi jernih.. dengan menyendiri kita dapat mengelakkan diri kita dari melakukan perkara yang sia-sia dan tidak berfaedah..

15. GANJARAN ITU DARIPADA ALLAH

> "barangsiapa yang (didunia) Aku butakan kedua matanya (lalu dia bersabar), nescaya akan aku ganti dengan syurga" hadis
janganlah kta berputus asa atas suatu musibah kerana Allah yang metakdirkannya memiliki syurga, pahala dan balasan yang besar.. orang yang ditimpa musibah sebenarnya tidak kehilangan apa pun.. tetapi sebenarnya dia seorang yang beruntung.. Allah telah memberi kasih sayang dan pahala kepadanya

16. KEIMANAN ADALAH KEHIDUPAN

> siapa yang selalu dalam keadaan berputus asa, kecewaan dan kehinaan adalah orang yang tidak memiliki keimanan dan keyakinan kepadaNya.. tiada yang dapat menghilangkan kesusahan melainkan beriman kepada Allah..

tertinggal part yang lepas.?? jangan risau.. atq bagi nie.. #1  #2  #3

kek lapis serawak punya pasal la nie

assalamualaikum wahai reader sekalian..

semalam atq pi shah alam.. takde dalam perancangan.. buat kepurusan pun lepas baca quran.. hihi... alasan pi shah alam.. nak amik kek serawak kat ina.. wee~ akhirnya...

atq plan nk pi kejap je.. dalam kul 930 malam camtu nak gerak balik.. sebab atq drive sorang-sorang.. jalan gelap lak tue kalau lewat-lewat.. haha.. sebenarnya dah kene perli... nak tahu kene perli pe?? kat sini


tapi kul 10 gak gerak balik.. tue pun tak puas jumpa diowg.. yela.. baru nak beramah mesra dengan along, KSP, taufiq helios, ain, ngn ina pelangi takyah da.. tiap-tiap minggu jumpa.. lupa pulak pencetus meet nie.. abg ady budika


pastu masa atq dah nak balik.. syafiq rosli, ahmad jer & aqu api baru muncul... stress je ngn diowg nie... lambat sangat.. pastu sorang lagi nie.. pioush dosh aka daus... nie dah la atq tak pernah jumpe lagi.. die pun lagi lambat... stress.. haha...


pape pun.. thnx to kak sunah sebab bag atq kek tue.. dah secara tak langsung.. atq boleh jumpa diowg... tapi kuciwa lagi sebab tak dapat jumpa jannah, dengan kak faten.. masing-masing dah balik kampung halaman untuk study week...





psstt : kak sunah... kek akak dah abis... anak buah atq suke rupanya.. kalau atq tahu. atq tempah lebih sikit.. nanti balik sarawak.. bgtaw atq ye...


*pakai track suit je pi jumpe diowg.. haha.. selekeh

Tuesday, 19 April 2011

apabila HUKUM HUDUD dijalankan

assalamualaikum wahai reader sekalian

hurm.. boleh tak yang atq nak cakap malaysia nie tak sepenuhnya negara islam.. maaf atas kata-kata atq.. atq cakap camtu sebab malaysia tak sepenuhnya ikut cara islam.. ok da.. sampai situ je..

korang tahu kan apa tue hukum hudud dan qisas... banyak kebaikan die kan.. kalau malaysia nie jalan hukum hudud dan qisas... insyaAllah malaysia takde jenayah-jenayah yang menggerunkan..


yela... kalau orang tue merompak or mencuri.. hukuman die potong tangan... so.. kalau sorang dah kene.. orang lain takut nak buat perkara camtu.. sama juga dengan situasi yang lain..


jenayah kat negara kita akan makin kurang jika hukum hudud dan qisas dijalankan.. selain tue... hukuman Allah terlepas juga... kalau tak silap la..


atq pelik. kenapa kes kartika tue tak proceed je dengan hukuman sebat die.. cara sebat dalam islam nie tak sama macam hukuman sebat sivil... nak tahu cara die.. KLIK SINI... kehendak die kan.. sepatutnya kita ikut kehendak die.. baru betul.. baru menunjukkan yang malaysia nie negara islam.. tengok apa dah jadi sekarang.. arak selamber je orang islam minum kan.. hurm...


kalau tak silap atq.. indon dah jalankan hukuman hudud nie.. kes die.. sepasang kekasih tue kene tangkap khalwat kalau tak silap atq... so.. bila malaysia nak jadi camtu.???





seronoknya kalau malaysia jalankan hukuman hudud dan qisas nie... 


*alamak.. terlantang pulakk suara nie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...